Băsescu pregătește boicotul referendumului din mai

Președintele Traian Băsescu consideră că organizarea alegerilor europarlamentare simultan cu referendumul pentru revizuirea Constituției este o "trăsnaie" care se va bloca la Curtea Constituțională. Fără să fie explicit, Băsescu a transmis electoratului că schimbarea Legii Fundamentale nu trebuie votată. La scrutinul din mai alegătorii vor avea în față două buletine de vot, iar Opoziția le-ar putea cere susținătorilor să nu voteze noua Constituție.

Președintele crede că USL va avea probleme la CCR cu schimbarea Constituției, pentru că judecătorii au condiţionat, în 2012, revizuirea de includere în noul text al Legii fundamentale a rezultatului referendumului din 2009 - Parlament unicameral cu maximum 300 de aleşi.

"Ulltima trăsnaie a alianței USL, cea cu Constituția pe care vor s-o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar, va trebui să țină cont de câteva lucruri foarte importante: decizia CCR din 2012 în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral și număr maxim de 300 de parlamentari. Nu cred că la un interval atât de scurt CCR își va schimba jurisprudența", a declarat, marți seara, Traian Băsescu.

"Eu nu cred că un proiect de Constituție care nu va ține cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR. Referendumul nu este consultativ la aplicare este consultativ pentru că trebuie pus în aplicare de altă instituție, în cazul nostru Parlamentul", a continuat președintele.

Șeful statului a criticat unele dintre noile articole ale noii Constituție, oprindu-se la cel care spune că partidul cu cele mai multe mandate dă premierul și la cel care vorbește despre acordul dat de Parlament în cazul unui referendum solicitat de președinte.

"Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase își făcuse Constituție cu cinci ani de mandat, partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat primul ministru, luând președintelui atributul de a desemna un premier (...) PSD se gândește la el azi, poate ar fi mai bine să se gândească la țară, nu numai la interesele de perpetuare la guvernare. Și nu va reuși", a spus președintele.

"În foarte multe democrații, mandatul se poate da și celui mai mic partid, dacă asta e soluția să strângi 50%, pot fi două partide mari, echilibrate, și atunci se dă mandatul celui mai mic partid (...) Pe propunerea PSD, cu certitudine vom avea situații când după alegeri, în baza înțelegerilor partidelor după locul 2, 3 4, nimeni nu se duce la guvernare, și cade guvernul. Ori asta înseamnă instabilitate, e o mare greșeală", a mai declarat șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel