Băsescu: Prin Strategia Dunării se instituie un nou mod de colaborare

basescu cotroceni
basescu cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în deschiderea Summit-ului Dunării de la Bucureşti, că prin adoptarea strategiei Dunării se instituie un nou mod de colaborare, mai dinamic, orientat spre dezvoltare.

El a arătat că scopul reuniunii este de a arăta angajamentul politic al statelor riverane pentru strategia UE privind regiunea Dunării. Șeful statului a subliniat că acest proiect inovator european a fost susţinut de Comisia Europeană, care a încurajat această iniţiativă.

"România este astăzi gazda unui eveniment de o importanţă majoră: Summit-ul Dunării. Ne întâlnim la Bucureşti pentru a marca angajamentul politic al statelor riverane privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Acest Summit este un eveniment cu rezonanţă aparte pentru cetăţenii europeni care locuiesc în macro-regiunea dunăreană. Ei aşteaptă lansarea unui proiect viabil, cu rezultate concrete pentru calitatea vieţii lor", a declarat Traian Băsescu

"Am deschis un drum care este aproape de finalizarea etapei de concepţie", a adăugat şeful statului, care a amintit că în luna decembrie Comisia Europeană urmează să adopte proiectul de strategie.

Traian Băsescu a afirmat, totodată, că în condiţiile actuale ale economiei mondiale, după criza economică şi financiară, nu este uşor să se găsească resurse pentru finanţarea proiectelor majore de infrastructură.

De asemnea, președintele a arătat că strategia urmează să propună dezvoltarea turismului şi valorificarea patrimoniului natural şi a moştenirii cultural-istorice prin dezvoltarea infrastructurii specifice şi intense acţiuni de promovare.

"Dunărea constituie un important catalizator al creativităţii şi al dialogului intercultural, o sursă de inspiraţie şi o punte de legătură şi comunicare între culturi şi civilizaţii dezvoltate prin relaţiile comerciale, sociale şi culturale prilejuite de proximitatea sa. Aş vrea să amintesc aici câteva proiecte transfrontaliere pe care România le propune pentru a le realiza împreună cu statele vecine, sub «umbrela» Strategiei Dunării. Cu vecinii bulgari de la sud împărţim cea mai mare parte a cursului Dunării, însă, avem un singur pod care ne leagă, la Giurgiu - Ruse. Un alt pod, cel de la Vidin - Calafat, nu este, încă, finalizat. Dorim să dezvoltăm turismul, schimburile economice şi să dinamizăm viaţa pe cele două maluri. Ne propunem construirea a două noi poduri, la Bechet - Oreahovo şi la Călăraşi - Silistra, precum şi construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunăre. În sud-vestul şi vestul României avem nevoie de noi proiecte de cooperare cu alte două state vecine, Ungaria şi Serbia. Deja există programele de cooperare teritorială care valorifică potenţialul local şi propun investiţii care să apropie comunităţile din vecinătatea graniţelor. Sunt convins că strategia noastră va consolida şi diversifica această cooperare, aducând elemente noi, proiecte mai importante precum interconectările energetice sau colaborarea în managementul riscurilor, al inundaţiilor sau al accidentelor cu impact transfrontalier", a mai spus Băsescu.

Citeşte şi:

Boc vrea proiecte concrete pentru Strategia Dunării

Barroso participă la Strategia Dunării la Bucureşti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel