Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR 1, că s-a "cam săturat" de "sensibilităţile excesive" ale celor din CSM şi a menţionat că şeful statului nu poate fi împiedicat să-şi exprime puncte de vedere, "cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale justiţiei".
Traian Băsescu a fost întrebat despre reacţia CSM după publicarea raportului CE privind MCV. "Este exact reacţia unor birocraţi prăfuiţi. (...) Şi-au dat proba incompetenţei. Nu aveau ce să prezinte, nu ştiu ce strategii, nu ştiu ce minuni. Au 17 puncte, recomandări. România... sau justiţia, pentru că în sfârşit acum cererile se focalizează, în mod deosebit, pe Înalta Curte de Casaţie şi pe CSM, au 17 puncte. Nu toate le revin lor, unele, câteva, revin Ministerului Justiţiei, Guvernului. Planul lor, strategia lor aceea este: să îndeplinească exigenţele celor 17 puncte. Nimic mai mult nu le cere nimeni. Dacă vor sta să dezbată o strategie cu societatea civilă şi între ei şi să-şi dea cu părerea, ne prinde anul viitor şi vor fi, aşa cum sunt responsabili de problemele pe care le avem cu accesul în Schengen, vor fi responsabili şi de prelungirea mecanismului sau introducerea altui mecanism", a spus el.
Şeful statului a menţionat că a avut cu preşedintele CSM o discuţie telefonică şi recomandarea sa, la anunţul lansării unei strategii, a fost: "Domnule preşedinte, vă rog citiţi cele 17 recomandări, vedeţi care revin CSM şi Înaltei Curţi, îndepliniţi-le pe acelea şi vă va mulţumi un popor întreg".
Întrebat ce i-a spus preşedintele CSM, Băsescu a declarat: "Asta a fost recomandarea mea, nu aştept de la dânşii un răspuns, chiar sper să înceteze să mai aibă reacţii. Lor li se pare că orice referire a şefului statului la justiţie este - sau se fac că nu înţeleg - e un amestec în justiţie. Oamenii ăştia trebuie să ştie două lucruri esenţiale. În primul rând că ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri: executivă, legislativă, judecătorească. Toate aceste trei puteri au în vârf pe unul care se numeşte şeful statului. Nu-l pot împiedica pe şeful statului să-şi exprime puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale justiţiei. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive. Când nu vor mai avea puncte negre în rapoartele de la Comisie, cu siguranţă n-or să mă mai audă făcând remarci la adresa lor", a mai spus el.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a afirmat că Raportul Comisiei Europene este pozitiv şi reflectă obiectiv progresele înregistrate de România, iar "majoritatea criticilor vin pe fondul lipsei de dialog şi a conlucrării adecvate şi susţinute între instituţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci