România are potenţialul de a deveni "un mare exportator de alimente", a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, adăugând că, spre deosebire de statele din Golf, unde se fac eforturi "pentru a avea un pom verde", în România "verdele este de la natură, de la Dumnezeu".
"România este una din ţările cu excepţional potenţial agricol şi care poate fi un motor regional al diminuării efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor. Dar trebuie să cultivăm pământul. Spre deosebire de statele din Golf, unde am văzut cât efort este pentru a avea un pom verde, aici verdele este de la natură, de la Dumnezeu", le-a spus preşedintele Traian Băsescu participanţilor la Forumul de Cooperare al Golfului, citat de Mediafax.
El a subliniat, de altfel, că agricultura este o zonă de mare interes pentru România "şi pe fondul a ceea ce se prefigurează a fi o viitoare criză a alimentelor".
"Probabil toţi ştiţi că România are o populaţie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potenţial agricol capabil să satisfacă nevoile a 80 de milioane de locuitori", le-a mai spus preşedintele Traian Băsescu participanţilor la Forumul de Cooperare al Golfului.
El a menţionat că, dacă ar fi exploatat, potenţialul i-ar permite României să se transforme într-un "mare exportator de alimente".
Totodată, preşedintele a spus că România are un mare potenţial în ceea ce priveşte hrana ecologică, fiind pe locul al doilea între ţările UE din punctul de vedere al suprafeţelor de teren ecologic.
"Se vorbeşte de hrana ecologică. România are în momentul de faţă 4 milioane de hectare de teren ecologic, pe care se pot creşte animale, se pot înfiinţa plantaţii şi producţia poate fi ecologică. Suntem ţara cu a doua suprafaţă de teren ecologic din Uniunea Europeană, după Franţa, care are 4,5 milioane de hectare de teren ecologic", a spus preşedintele.
El a mai spus că pentru valorificarea potenţialului agricol al României este nevoie de irigaţii, de o politică de consolidare a suprafeţelor de teren şi de o industrie alimentară modernă.
"Avem efecte ale procesului de reîmproprietărire care înseamnă că parte din terenurile agricole ale României sunt fărâmiţate şi trebuie generată o politică de consolidare a suprafeţelor. Ne trebuie investiţii şi în mod deosebit ne trebuie o industrie alimentară modernă care să valorifice producţia agricolă, fie că ne referim la producţia animală sau la producţia vegetală", a spus preşedintele.
"O industrie alimentară modernă este locul în care oricine va face investiţii va avea success dacă leagă producţia alimentară de producţia agricolă. Este un loc în care cine doreşte să investească cu siguranţă va avea satisfacţiile viitorului. Cu atât mai mult cu cât privim cu semne de întrebare şi cu îngrijorare la ce se întâmplă în aceste săptămâni, în aceste luni pe piaţa mondială a alimentelor. Nu trebuie să neglijăm, aşa cum am neglijat toţi - oameni politici şi oameni de afaceri - avertismentele privind criza financiară. Astăzi, specialiştii ne avertizează: atenţie, poate urma o criză alimentară!", le-a spus preşedintele participanţilor la eveniment.
El a mai spus că România poate fi "un motor regional al diminuării efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News