Invitat la Radio România Actualităţi, președintele Traian Băsescu a vorbit despre situația economică a țării, despre mărirea salariilor bugetarilor, credite, mărirea pensiilor și situația arieratelor.
Iată principalele declaraţii ale președintelui:
- Despre mesajul FMI: Nu am avut şi nu am nevoie de mesajul Fondului ca să ştiu situaţia ţării. Urmarea sacrificiilor pe care le-au ăpcut românii, România şi-a restabilit echilibrele macroeconomice. Putem considera că suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar. Împrumutăm de pe piaţă mai puţini bani ca să plătim pensiile, salariile. România stă mai bine decât Italia, Spania, Irlanda, Portugalia, Grecia şi decât multe alte ţări din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice.
- România a reuşit să aibă venituri cu 451 milioane de lei mai mult decât a fost planificat. România a reuşit să cheltuiască mai puţin cu aparatul de stat.
- Putem da înapoi bugetarilor câteva procente imediat. Cei care au lansat zvonurile legate de acest subiect au uitat să spună că România trebuie să completeze deficitul de la fondul de pensii. Este de 14,2 miliarde de lei, bani pe care trebuie să-i împrumutăm.
- Promisiunea publică a fost că vom încerca să acoperim banii reţinuţi bugetarilor începând cu 1 ianuarie 2012. Pentru că încă ne aflăm într-o situaţie fragilă. Ştim de unde am împrumutat bani. Putem plăti pensiile şi salariile, dar orice mişcare greşită poate fi asimilată cu situaţia de a merge pe sârmă. România este în situaţia de a merge pe sârmă. Credeţi că eu sau premierul Emil Boc n-am fi bucuroşi să dăm 10%, 15% mărire?
- Despre mărirea salariilor bugetarilor, de anul viitor: Obiectivul nostru este ca începând cu ianuarie să continuăm procesul de recuperare a salariilor tăiate. În momentul de faţă, nu suntem în măsură să spunem cu cât, pentru că România este dependentă de ce se întâmplă în UE şi pe plan global. Din păcate, unul din pilonii noştri de creştere, legat de exporturi, este periclitat.
- Am tăiat oamenilor salariile, este prima obligaţie pe care o avem, să le refacem salariile. Sunt 1,2 milioane de oameni care au suportat cel mai dramatic factura restrângerii chetuielilor în 2010 şţi 2011. Nu putem spune "am uitat de voi".
- Despre taxe mai mici: După plata datoriilor pe care le avem către propriii cetăţeni, pe urmă putem gândi şi un sistem de taxe. Amândouă deodată nu se poate, este exclus. Readucerea salariilor la nivelul de la care s-au tăiat, nu vorbim de o creştere.
- Despre credite: Ştim dificultatea în care am pus cetăţenii când am redus salariile, când am mărit TVA, însă trebuie să plecăm de la realitatea că şi România se află într-o perioadă de criză economică aproape generalizată pe glob. Nu sunt eu în măsură să apreciez, dar am înţeles că este o criză mai puternică decât cea din 1929. În ceea ce-i priveşte pe cei cu credite. Aici trebuie să fiu foarte sincer. Când angajăm un credit trebuie să fim responsabili. Economia de piaţă te lasă să faci credite, băncile sunt bucuroase să dea bani cu dobânzi mari, dar toţi trebuie să fim responsabili. Suntem într-o economie de tip capitalist.
- Întrebat dacă mai sunt pârghii care nu au fost folosite încă pentru redresarea economiei: Nu cred. Pârghiile pe care le-am avut la îndemână au fost folosite. Dincolo de lista lungă de măsuri, de stimulare a angajarii, de garanţii pentru mici afaceri, dincolo de lista lungă, vă pot spune că România a avut şi anul trecut şi anul acesta cel mai ridicat procent din PIB destinat investiţiilor. Cel mai mare procent din UE. Pentru că asta a fost politica guvernului. Nu spun că au fost bani suficienţi.
- Guvernul are obligaţia să arate ce se face, atât timp cât mediul mediatic în care evoluează este atât de ostil şi spune că nimic nu se face în România. A fost cea mai urâtă campanie făcută de mare parte din mijloacele mass-media care şi-a dorit eşecul.
- Despre o eventuală indexare a pensiilor: Atât produce economia românească. Când vom produce mai mult, cu siguranţă vor fi mărite şi pensiile. Nu trebuie să uităm lecţia acestei crize. Ideea este fiecare să se întindă atât cât îi este plapuma. Să consumi cât produci. Datele economice nu justifică promisiuni către pensionari. Justifică foarte reţinut angajamentul legat de revenirea la salariile bugetarilor.
- Despre arieratele din sistemul de sănătate: Se vor da 300 milioane de lei pentru acoperirea unor datorii minimale, iar în continuare banii se vor acorda pe măsură ce Ministerul Sănătăţii şi casa de asigurări vor lua nişte măsuri pentru transparentizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News