Băsescu și-a construit propria opoziție. Prea târziu

val-vilcu
val-vilcu

O strategie riscantă, dar eficientă, pentru un lider care vrea să păstreze Puterea este inventarea propriei Opoziții. Putin și regimul său, de exemplu, au inventat contracandidați de carton, în vreme ce adevărații opozanți au fost împiedicați să participe la alegeri. O organizație care își face planuri pe termen lung și investește enorm în publicitate politică, așa ca PDl- sub conducerea lui Traian Băsescu, nu putea rata tocmai această cale de conservare a dominației.

Din păcate pentru foștii portocalii, viitori verzi sau maronii, sau ce le-o mai dicta PR-ul să fie, strategia nu se referă la liderul în funcție, ci la cel care este lider în percepția alegătorilor. Ori, din 13 ianuarie până în prezent, Puterea se află în defensivă. Nu mai controlează agenda, pare în disoluție, ratează obiectiv după obiectiv, iar  impopularitatea sa este atât de mare încât a ajuns să se lupte disperat pentru locul doi. Creațiile care ar fi trebuit să-l ajute pe Băsescu se luptă cu oamenii săi oficiali, măcinându-și forțele, iar USL, perceput drept câștigător, nu are decât să fructifice strategia liderului.

Alegerile locale ar fi fost organizate, dacă era după Traian Băsescu și Emil Boc, în noiembrie, odată cu cele generale. Primarii, aduși cu DNA-ul sau cu PNDI-ul în tabăra Puterii, ar fi acționat ca locomotive de imagine pentru parlamentari necunoscuți sau impopulari.

La București, au apărut mai mulți oponenți ai lui Oprescu: un ong-ist, Becali, Dan Diaconescu, care va candida sub un alt nume, evident, plus Prigoană. Toți îl atacă pe primarul în funcție, ceea ce nu le va aduce victoria. Băsescu, atunci când a devenit primar, de pe poziția a treia, l-a atacat în primul tur pe țărănistul de pe locul doi, apoi a dat asaltul la titlu. Acum, Băsescu, via Boc, a introdus alegerile locale dintr-un singur tur, ca să se plieze pe generale. Cu excepția reprezentantului societății civile (care vizează un public țintă minuscul), toți challenger-ii din București se bat pe publicul tip OTV/România Mare, inclusiv exoticul Prigoană. Ca să conteze, candidații-inventați de Băsescu trebuie să atace oamenii aflați oficial de partea sa. Dacă o fac, își disipează voturile și câștigă Oprescu. Asta în Capitală.

În rest, polarizarea atât de puternică de pe scena politică face ca adversarii lui Băsescu să fie percepuți ca aliați ai românilor, iar susținătorii, fie și conjuncturali, ca adversari ai lor. Practic, la locale se va juca după scenariul Băsescu pe invers: votul politic va șubrezi poziția primarilor în funcție asociați președintelui și va consolida poziția primarilor de la USL. În această ecuație, intervenția ”organelor”, singura armă care a rămas la dispoziția partidului-stat, va face mai mult rău decât bine PDL și aliaților săi, legitimându-i pe cei atacați drept adversari ai regimului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel