Băsescu și Boc se pregătesc să ardă la buzunar familiile tinere, din iarna acestui an

subventie
subventie

Întâlnirea de miercuri, de la Palatul Cotroceni, dintre reprezentanţii BNS şi Traian Băsescu, confirmă intenția Puterii de a acorda subvenţii pentru energia termică, în această iarnă, doar celor cu venituri mici. PDL susține că este vorba despre o măsură de dreapta, prin care se focalizează ajutoarele sociale. De fapt, chiar Boc recunoaște că este vorba doar despre economii, mai precis de 700 de milioane de lei, pe care guvernul vrea să-i păstreze la Buget. Principalii vizați de noile scumpiri sunt tinerii, în special cei care au întemeiat de curând o familie și nu au copii.

autor: Alex Antonache

Emil Boc, pe vremea interimatului în funcția de ministru al Muncii, a declarat că de subvenție se vor bucura doar cei cu venituri sub 850 lei.  "Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibilului la fel ca unul care are 6 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse", a susţinut premierul Emil Boc.

O nouă ”rată” pentru  tinerii de la bloc

Această decizie va afecta mai ales familiile  tinere. Veniturile cuplurilor de pensionari se încadrează în mai mare măsură în palfonul impus arbitrar de guvern, dar tinerii, chiar dacă au salarii mici,  primesc peste 850 ron. În cazul în care nu au copii, care să reducă venitul rezultat pe membru de familie, ei vor suporta integral costurile de producție ale energiei și pierderile rețelei. Având rate grele la bănci, pentru că nu au obținut de la stat locuinţa, ei au banii drămuiți, iar cele 100-300 de lei  în plus la întreținere se vor simţi în bugetul de familie. Scenariul e sumbru pentru aceștia întrucât pe perioada noiembrie - martie ei vor plăti pentru căldură chiar și dublu față de anul 2010, și asta doar pentru că vor depăși cu 10-20 ron plafonul stabilit de guvenul Boc.

Banii, păstrați pentru clientela de la centru

Filozofia guvernamentală nu are însă de-a face cu politicile de dreapta, care presupun focalizarea ajutoarelor sociale. Dacă era sinceră intenția, ar fi trebuit ca banii  ”salvați” de la cei care depășesc plafonul de venituri să fie dirijați spre cei cu venituri mici. Obsedat de economiile la buget prin care își justifică mandatul, Boc a declarat că prin plafonare guvernul va plăti cu 700 de milioane de lei mai puțin pentru căldură, pe an. Suma va fi acoperită de populație, din buzunar, sau de primăriile care își permit, dar care vor lua banii de la alte proiecte publice (străzi, școli etc). În schimb, clientela autorităților centrale poate toca peste jumătate de miliard de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel