Băsescu și Ponta, demers comun pentru aderarea la spațiul Schengen

Premierul Victor Ponta a anunțat luni, la Bruxelles, că toți șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor primi o scrisoare semnată atât de el, cât şi de preşedintele Băsescu şi liderii celor două Camere ale Parlamentului în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.

"L-am informat pe preşedintele Comisiei Europene că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de mine în calitate de prim-ministru şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în legătură cu aderarea României la Schengen, poate în martie", a declarat premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Prim-ministrul și-a exprimat, de asemenea, speranța ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă în martie rezultate pozitive.
Cu o zi în urmă, și președintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen. În motivarea susținerii sale, șeful statului a notat progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, menționând însă că problemele sunt la respectarea de către politicieni a statului de drept.

Traian Băsescu a mai subliniat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice, dar și că șansele României de a obține o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar crește consierabil, dacă s-ar rezolva cele problemele semnalate în raportul CE pe Justiție, referitoare la Parlament și la mnisștrii cercetați penal.

În aceeași conferință de presă, președintele Băsescu a avansat ideea că șansele privind aderarea la spațiul Schengen ar crește dacă guvernarea USL ar adresa o scrisoare oficială conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV, dacă politicienii s-ar angaja să nu mai atace magistrații și dacă statelor membre UE le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel