Scandalul Gazprom ar putea pune la îndoială orientarea pro-occidentală a președintelui filoamerican Traian Băsescu. Senatorul PSD Daniel Savu, ofițer de informații în perioada 1992 - 1999, suspectează, plecând de la un incident din vara lui 2006, că președintele Băsescu a funcționat ca agent de influență al Moscovei. Familiarizat cu zona serviciilor, Savu vorbește despre cum lucrează Rusia pentru a disimula adevărata misiune a actorilor care acționează în interesul ei.
Social-democratul amintește un episod din urmă cu opt ani, care l-a situat pe Băsescu, aflat atunci la începutul primului mandat, în capul listei președinților care nu agreează politica Rusiei.
"Pe 25 ianuarie 2006, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg, Băsescu s-a adresat deputaţilor din Europa, în calitate de proaspăt preşedinte al României. Deputatul rus Kosacev a ridicat chestiunea prezenţei militarilor americani pe teritoriul României, iar Băsescu i-a răspuns că această prezenţă respectă legislaţia internaţională, după care a adăugat tăios: „Înţeleg că reprezentaţi Federaţia Rusă. Aţi stat la noi în ţară treizeci de ani şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat”. Replica lui Băsescu l-a înfuriat pe Kosacev, care s-a ridicat şi a părăsit dezbaterea", amintește Savu.
"La momentul respectiv, mi-am pus întrebarea ce mandat ar fi putut avea un deputat rus şi din partea cui, pentru a interpela preşedintele unui alt stat pe o problemă sensibilă de politică externă. Răspunsul lui Traian Băsescu, care atunci a avut un impact semnificativ şi l-a poziţionat în topul liderilor europeni anti-Moscova, m-a făcut să mă gândesc la faptul că, în practica credibilizării unor agenţi de influenţă, un principiu esenţial este acela de a-i face să se declare, în contextul unor momente bine alese, împotriva celor pe care de fapt îi sprijină", scrie Daniel Savu pe blogul său.
Elementele scenei din 2006 - întrebarea pretinsului deputat, răspunsul lui Băsescu și reacția ulterioară a rusului - l-au făcut pe Savu să se gândească la faptul că totul ar putea fi o “regie”, "pusă la punct tocmai cu scopul de a contura postura de opozant al Moscovei pentru Traian Băsescu".
"Analizând evenimentele actuale în acest context, devine evident faptul că implicarea notarului Ioana Băsescu în legalizarea tranzacţiilor subsidiarei Gazprom şi obţinerea în acest mod a unor sume importante sunt argumente ce nu pot decât să-mi întărească părerea că în 2006 am asistat cu toţii la o “regie” pentru imaginea preşedintelui. Efectele ei le aflăm abia acum, după 8 ani şi suntem încă la început", conchide Savu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu