Marți dimineața, o scenă halucinantă s-a petrecut la București. Presa a primit informații dintr-un dosar al unui baron PSD arestat de curând, din care reiese că biroul premierului din Palatul Victoria este înțesat cu microfoane.
Însuși prim ministrul Ponta a declarat în fața presei: "Sunt absolut convins că veți primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost foarte mulți prim-miniștri, au fost șefi de servicii de informați, au fost conducători de instituții (...) O să vedeți stenogramele de la mine din birou și o să vă convingeți și dumneavoastră. Eu sunt absolut convins, de altfel însă, că toți premierii - știu că a fost și șeful CIA la mine în birou, împreună cu șeful SRI - vor fi deosebiți de încântați să vadă în presă ce au discutat cu mine".
Campania anticorupție în România este absolut necesară. Desigur că se pun întrebări în legătură cu faptul că sunt vizați în mod special liderii PSD, în timp ce numeroși alți lideri politici, care au condus România în ultimii 10 ani, alături de președintele Traian Băsescu, nu au probleme cu Justiția, în ciuda numeroaselor scandaluri de corupție care au apărut în presă. În acest moment însă, nici măcar nu este vorba despre felul în care se face justiție în România. Întrebarea este dacă biroul premierului a fost sau nu înțesat cu microfoane. Problema este de securitate națională. Înainte de orice, este nevoie de un răspuns oficial din partea instituțiilor abilitate în această privință. Citându-l chiar pe dl Ponta, poate că premierii străini care l-au vizitat nu doresc ca discuțiile tete-a-tete să ajungă la cunoștința publicului. Și apoi, dacă biroul premierului este "studiou de televiziune" este esențial să aflăm cine și în ce bază a hotărât aducerea de tehnică în cabinetul premierului.
Prim ministrul unei țări este o persoană cu o mare legitimitate. El are o majoritate în Parlament, Parlament care este ales direct de popor. A monta microfoane în cabinetul premierului este o acțiune ce trebuie să aibă la bază fie o suspiciune de înaltă trădare, fie de mare corupție. În caz contrar, este un abuz înspăimântător, iar vinovații trebuie deferiți Justiției.
În 1972, președintele american Richard Nixon a trimis câțiva agenți CIA în clădirea Watergate, din Washington, unde se afla sediul de campanie al opozanților democrați, pentru a monta microfoane. Scandalul a ieșit la iveală și, în 1974, Nixon a devenit primul președinte american care a demisionat din funcție, pentru a scăpa astfel de rigorile legii.
În zilele noastre, în România, fervoarea ascultărilor și înregistrărilor a depășit de mult și cadrul legal, și interesul național, deraind spre zona statului totalitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News