La un an după atentatele teroriste în care au pierit 90 de morţi la Bataclan, sala de concert şi-a redeschis porţile aseară, cu un concert susţinut de artistul britanic Sting.
Lângă intrare, buchete de flori, lumânări şi mesaje au adus un omagiu victimelor atacului jihadist de anul trecut. Mai mulţi spectatori au venit purtând în mâini trandafiri.
Cele 12 luni scurse de la atentat au fost dificile. Să asculţi muzică din nou la Bataclan a fost visul multor melomani. El s-a împlinit. Teroriştii au pierdut.
Bataclan a fost refăcut identic, lucrările durând 8 luni.
Sala, cu o capacitate maximă de 1.497 de locuri a fost arhiplină, în public aflându-se mai ales familiile victimelor şi un număr de oficialităţi, printre care şi ministrul Culturii, Audrey Azoulay. Charlotte Rampling era aşezată în primul rând, alături de prietena sa, Truddie, soţia lui Sting. În spatele sălii, discretă, a putut fi văzută Patricia Kass, scrie presa franceză.
Fanii au început să vină cu două ore înainte de spectacol în sala a cărei securitate a fost asigurată de numeroase bariere şi de un mare număr de poliţişti.
Sting şi-a început concertul cu un minut de reculegere în amintirea victimelor. „În această seară, avem două misiuni: mai întâi să ne amintim de cei care şi-au pierdut viaţa în timpul atacului şi apoi să celebrăm viaţa, muzica, în acest loc istoric”, a afirmat cântăreţul britanic, fostul leader al grupului The Police, care a cântat la Bataclan şi la începuturile carierei sale.
În timpul spectacolului, multe persoane au plâns, dar treptat au început să apară zâmbetele.
Fanii lui Sting erau aşezaţi în fosă, invitaţii proprietarilor teatrului Bataclan stăteau la balcon. Cei mai mulţi dintre ei au cumpărat bilet în valoare de 50 de euro. Reţeta acestui prim concert va fi donată celor două asociaţii ale victimelor, Life for Paris şi 13 novembre : Fraternité et Vérité.
Cu bine cunoscuta sa voce voalată, în t-shirt şi pantaloni de piele, veşnic tânărul rocker şi-a prezentat muzicienii fideli: «Dom» Miller la chitară, «Vinnie» Calauita la baterie, Rufus Miller la chitară. “Astă-seară voi susţine concertul cel mai umil din cariera mea”, scriese Miller cu câteva ore înaintea spectacolului, pe instagram.
Într-un costum de tenis alb, a intrat în scenă celebrul trompetist Ibrahim Maalouf. În afară de el i s-a alăturat lui Sting şi Henri Padovani, primul chitarist al formaţiei Police.
Primul din cele 17 cântece din program a fost o baladă, Fragile, cu care Sting îşi încheie de obicei concertele. În play liste au existat câteva momente foarte emoţionante, cum ar fi minunatele melopei orientale Inshallah şi Desert Rose. Desigur s-a ascultat mult rock, totul combinat cu hituri ca Message in a bottle, Englishman, Every Breath, Walking on the moon şi Roxanne. Pe scena de la Bataclan, vechiul basist şi lider al formaţiei Police a interpretat în primul rând titlurile noului album, 57th & 9th, lansat recent.
De la al doilea cântec, Can't stop thinking about you, sala a fost în picioare, ridicând braţele cu pumnii strânşi şi cântând.
Sting trebuia să cânte 60 de minute, dar a rămas pe scenă mai mult de o oră şi jumătate înainte de a pleca strigând «Vive le Bataclan!»
Bataclan, situat în arondismentul XI al capitalei franceze, a fost deschis în 1865, fiind considerat “sala cea mai feerică a noului Paris”. Proiectat de arhitectul Charles Duval, el a devenit, din 1970, “legendar” pentru muzica rock, iar în 1991 a fost înscris în rândul monumentelor istorice. Aici, din 2004, au fost programate spectacole, concerte şi uneori expoziţii. Pe scena de la Bataclan s-au perindat mari nume ale muzicii şi comediei, de la Velvet Underground la Stromae, trecând prin Roxy Music, Stray Cats, The Police, Prince sau The Cure.
Odată depăşit şocul atentatului, a devenit clar pentru toată lumea că Bataclan trebuie redeschis. Au participat la refacere 25 de firme, cu un total de peste 100 de persoane, şantierul costând mai multe milioane de euro.
Rănile de anul trecut trebuie vindecate prin muzică. În perioada următoare, vor urca pe noua scenă rockerul englez Pete Doherty, în 16 noiembrie, cântăreţul senegalez Youssou N'Dour, în 18 noiembrie. În 2 decembrie este rândul grupului american de rock Nada Surf, urmat, în 3 decembrie de grupul francez de rap MZ şi programările, evident, vor continua.
Astăzi, a fost dezvelită o placă comemorativă pe faţada sălii de concert în cadrul zilei ceremoniilor oficiale, conduse de preşedintele François Hollande, care s-a dus în fiecare dintre locurile în care terorismul a făcut să curgă sânge. Comemorările au început al poarta D a Stade de France şi s-au terminat la Bataclan. Pe placa de aici se poate citi: “În memoria lui Manuel Dias şi în semn de respect faţă de numeroşii răniţi şi victime din acest loc în seara zilei de 13 noiembrie 2015. Manuel Dias 28.4.1952 – 13.11.2015”. După un moment de reculegere şi depunerea unei jerbe, fiul lui Manuel Dias, prima victimă a comandoului kamikadze, a citit un text despre toleranţă.
France 2, France 4 et Culturebox vor difuza concertul lui Sting în această noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News