Participanţii la protestul elevilor şi profesorilor, care a avut loc luni după-amiază, s-au deplasat în cursul serii în faţa biroului premierului Viktor Orbán, unde au continuat protestul alături de reprezentanţii opoziţiei, care au început operaţiunea de rupere a cordonului.
Zona din faţa fostei mănăstiri carmelite era plină când elevii au ajuns la Castelul Buda, unde mulţimea a scandat în faţa cordonului de poliţie: "Această ţară este a noastră, această stradă este a noastră! Ţara mea, viitorul meu!". După ce Pankotai Lili, devenită celebră la demonstraţia de la Budapesta din 23 octombrie 2022, a scandat sloganuri la megafon, mulţimea a strigat "Lasă-mă să intru, lasă-mă să intru!". Apoi, protestatarii şi poliţia au început să se bată. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.
Doi angajaţi ai ziarului "Népszava" au fost afectaţi de gaze lacrimogene, pe care poliţia le-a folosit pentru a intimida manifestanţii. Câţiva dintre protestatari au cerut poliţiei să nu-i atace, iar mulţimea a început să scandeze tot mai tare "Democraţie, democraţie!". Ca un nou slogan, în Cetatea Buda a fost intonat cântecul "Sus, maghiarule", ba mai mult, a fost recitată poezia "Cântec naţional", iar mulţimea le-a transmis autorităţilor că nu se vor întoarce acasă. Oamenii au început să strige "hai să intrăm, să intrăm înăuntru".
"Şi tu ai copii", au strigat protestatarii către premier, iar către poliţişti au strigat că aceştia apără infractorii. Tot mai des a fost auzită şi vocea solidarităţii. În timp ce mulţimea s-a întors spre Palatul Sándor, spre Oficiul preşedintelui ţării, Katalin Novák, poliţiştii au recuperat cordonul demontat anterior, deşi nu l-au putut reinstala. Participanţii au relatat despre folosirea de către poliţişti a unei alte doze de gaze lacrimogene.
Hadházy a ţinut un discurs prin megafon pentru a "răci puţin" atmosfera, dar şi pentru a inspira. "Aici, o lege a unui stat poliţienesc este protejată prin metodele statului poliţienesc, cordonul care protejează strada Színház (Teatrului) nu este o construcţie, ci un stat poliţienesc, un simbol al minciunii: Secretarul de stat Csaba Dömötör a spus recent aici că "este o dovadă a democraţiei că acest cordon poate fi demontat".
"Azi au recunoscut că nu există democraţie. Ceea ce este important acum nu este cordonul, ci reconstruirea democraţiei. Mai devreme, am lipit o revendicare din şase puncte pe uşa mănăstirii carmelite, iar până când nu vor fi îndeplinite acestea, elevii şi profesorii nu vor câştiga", a adăugat parlamentarul independent. În opinia lui Hadházy, "acest sistem trebuie răsturnat, statul de drept trebuie restabilit, deoarece cu legile lor ei atacă deja întreaga societate". "Dacă este bine aşa pentru poliţie, aceasta poate aduce mai multe gaze lacrimogene, dar nici atunci mulţimea nu va pleca acasă", a spus în încheiere Hadházy.
Preşedintele partidului Momentum, Ferenc Gelencsér, a spus: pe omul care stă acolo sus - arătându-se spre biroul lui Viktor Orbán din fosta mănăstire carmelită din Castelul Buda - nu îl interesează viitorul elevilor, destinul elevilor. Ferenc Gelencsér le-a spus acelor tineri care ar pleca din ţară din cauza situaţiei actuale, să rămână acasă pentru că aceasta este ţara lor.
Copreşedintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Imre Komjáthi, nu l-a menajat pe premier prin vorbele sale, adresate acestuia: "Viktor Orbán, du-te dr*cului şi ia-ţi toţi prietenii cu tine!" Şi i-a încurajat pe cei prezenţi să nu se teamă, să se susţină reciproc, deoarece aceasta este solidaritatea.
Lili Pankotai a anunţat că "în contextul actual sfera socială a început să se solidarizeze şi urmează ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum". În opinia sa, "putem considera această solidarizare drept o grevă generală".
Protestatarii sunt aşteptaţi la un alt protest, miercurea viitoare, la Bazilica Sf. Ştefan din Budapesta, unde - conform spuselor sale - rezistenţa va continua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci