Bătălia care mocnește în culise: Finanțarea iraniană a terorismului - Politico

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre finanțarea iraniană a terorismului.

În timp ce atenția lumii a fost concentrată pe Gaza și pe intensificarea încăierărilor din nord între Israel și Hezbollah din Liban, despre care diplomații se tem că ar putea declanșa un război mai amplu, o bătălie privind finanțarea iraniană a terorismului a mocnit în culise.

Disputa - care opune mai multe țări arabe Europei și Statelor Unite - ar putea avea implicații profunde asupra securității regiunii și este pe cale să ajungă la un punct culminant în următoarele săptămâni, în timp ce autoritățile mondiale care se ocupă de spălarea banilor decid dacă să atace dur Libanul sau nu.

Conflictul se desfășoară în sălile Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF) cu sediul la Paris, organismul mondial de supraveghere a spălării banilor. În săptămânile următoare, se așteaptă ca acesta să plaseze Libanul pe „lista gri” a jurisdicțiilor răuvoitoare și să stabilească reformele pe care țara ar trebui să le pună în aplicare pentru a primi o notă bună și a evita temuta „listă neagră” a FATF.

Deși FATF - care a fost înființată de G7 în 1989 și a crescut de atunci pentru a include zeci de membri din întreaga lume - nu are puteri formale de aplicare, evaluările sale pot avea un efect descurajant asupra capacității unei națiuni de a opera în lumea finanțelor internaționale.

Spălarea de bani în Liban

Atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului au reamintit în mod brutal pericolele pe care le implică permiterea ca astfel de fonduri să circule necontrolat. Într-adevăr, Israelul, SUA și alte guverne occidentale nu doar că au închis ochii la milioanele care au ajuns în grupul terorist din Qatar și Iran, ci le-au și încurajat, motivând că banii ar ajuta la stabilizarea Fâșiei Gaza.

Această experiență ar putea fi motivul pentru care oficialii occidentali din domeniul securității au îndemnat în ultimele luni autoritățile internaționale de reglementare să adopte o abordare mult mai agresivă în ceea ce privește sancționarea spălării de bani și a finanțării terorismului în Liban, implicând entități legate de Hezbollah.

Oficiali familiarizați cu ancheta FATF, care au vorbit cu POLITICO sub protecția anonimatului, au declarat că Libanul ar fi în mod normal un caz deschis și închis, având în vedere cât de grave sunt dovezile privind spălarea de bani și finanțarea terorismului în țară.

Foto: Agerpres

Cu toate acestea, dinamica mai largă atât în Liban, cât și în Orientul Mijlociu a complicat lucrurile. Pentru început, influența grupării Hezbollah asupra instituțiilor de bază din Liban înseamnă că Guvernul central nu poate pune în aplicare nici măcar cele mai elementare norme internaționale privind spălarea banilor.

O problemă și mai mare, au declarat diplomații occidentali, este că mai multe țări din regiune, inclusiv Bahrain și Libia, s-au alăturat Libanului pentru a se opune eforturilor autorităților internaționale de reglementare de a lua măsuri drastice, ceea ce face aproape imposibilă combaterea eficientă a finanțării ilicite a grupării Hezbollah. 

Lupta actuală din cadrul FATF nu se concentrează asupra faptului dacă Libanul ar trebui să figureze pe lista gri, ci mai degrabă asupra condițiilor pe care ar trebui să le îndeplinească pentru a ieși de pe listă după o perioadă de revizuire de doi ani, în special în ceea ce privește rolul grupării Hezbollah în sistemul bancar al țării.

Banca nereglementată

Iranul a început să finanțeze Hezbollahul în anii 1980 - sprijin care a permis grupării teroriste să creeze un stat în stat în Liban, în timp ce lupta împotriva Israelului. În ciuda dominației Hezbollah asupra Libanului și a economiei, gruparea teroristă rămâne puternic dependentă de finanțarea iraniană, pe care o primește în mare parte sub formă de numerar, pe care îl introduce apoi în sistemul bancar libanez.

Principalul canal este o societate financiară controlată de Hezbollah, cunoscută sub numele de Asociația al-Qard al-Hasan sau AQAH. Hezbollah se bazează pe AQAH, de fapt o bancă, pentru a-și plăti soldații și alți oficiali, precum și pentru a furniza servicii bancare comunităților locale.

Pe fondul tulburărilor politice și economice care au afectat Libanul în ultimii ani, AQAH și-a extins operațiunile pentru a deveni una dintre cele mai mari bănci din Liban, cu depozite estimate la miliarde de dolari, au declarat oficialii occidentali. 

Foto: Agerpres

Ceea ce deosebește AQAH de alte bănci libaneze este faptul că nu este reglementată și nici măcar nu deține o licență bancară. 

Cea mai mare diferență dintre toate: din cauza desemnării sale de către guvernul libanez ca organizație non-profit, AQAH nu plătește impozite.

Guvernul SUA, care a inclus AQAH pe lista sa de sancțiuni în 2007, descrie grupul drept „o acoperire pentru a gestiona activitățile financiare (n.r. ale Hezbollah) și a obține acces la sistemul financiar internațional”.

Activitate în Liban și Orientul Mijlociu

Cu toate acestea, desemnarea de către SUA nu a făcut mare lucru pentru a împiedica afacerile AQAH. Gruparea nu întâmpină dificultăți în a-și desfășura activitatea în Liban sau în Orientul Mijlociu în general. Într-adevăr, activitățile transfrontaliere ale AQAH vor deveni probabil din ce în ce mai ușor de întreprins ca urmare a deciziei luate de Liga Arabă în iunie de a nu se mai referi la Hezbollah ca la o organizație teroristă.

Problema desemnării Hezbollah ca organizație teroristă este, de asemenea, un punct de dispută în cadrul FATF. Dezacordul pe această temă a contribuit la întârzierea cu luni de zile a unui raport privind Libanul, care a fost publicat în cele din urmă în decembrie. În cele din urmă, autoritățile de reglementare nu au numit Hezbollah pe nume, alegând în schimb un eufemism: „O organizație paramilitară locală majoră cu un istoric bine documentat de comitere de acte teroriste”.

„Libanul ar trebui să realizeze o evaluare a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului asociate cu o organizație paramilitară locală majoră și să se asigure că aceste riscuri sunt atenuate”, a scris FATF în raportul său recent privind Libanul.

Foto: Agerpres

Gruparea Hezbollah a efectuat zeci de atacuri teroriste începând cu anii 1980, inclusiv atentate cu mașini capcană, atacuri sinucigașe și atacuri cu drone, ucigând sute de persoane, inclusiv mulți americani și israelieni, personal militar și civili. Astăzi, miliția șiită, despre care analiștii spun că ar putea avea până la 50000 de soldați, este una dintre cele mai mari armate private din lume. 

Statele Unite, Uniunea Europeană și zeci de țări din întreaga lume au desemnat miliția șiită susținută de Iran drept organizație teroristă.

Diplomații occidentali se tem că, în cazul în care FATF nu face acest lucru, Libanului îi va fi mai ușor să evite reprimarea AQAH, iar banii vor continua să curgă necontrolat către Hezbollah din Iran și din alte părți. 

Diplomații au susținut că, în cele din urmă, o abordare mai fermă din partea FATF ar ajuta Libanul să își reformeze sistemul și să înceapă să atragă investiții străine, care au fugit din țară în ultimii ani. Fără asigurări că Libanul nu este un paradis pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului, este puțin probabil ca acestea să se întoarcă.

„O evaluare dură i-ar ajuta de fapt pe libanezi să iasă din această situație”, a declarat unul dintre diplomați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel