Volodimir Zelenski amână contraofensiva: ”Am pierde o mulțime de oameni. Trebuie să așteptăm”

Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels

Forțele ucrainene și ruse s-au luptat pentru controlul asupra lui Bakhmut, orașul Donețk care a fost punctul central al forței Moscovei în Donbas, pe fondul rapoartelor despre progresele efectuate de Kiev în unele părți ale frontului, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată.

Apărătorii ucraineni au respins 44 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore la Bakhmut, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 12 mai, adăugând că forțele Moscovei au continuat să lovească linia frontului Bakhmut-Avdiyivka-Maryinka, care a văzut cea mai aprigă luptă din ultimele luni, potrivit Radio Free Europe.

Între timp, Rusia s-a grăbit să nege rapoartele din 11 mai despre progresele ucrainene în mai multe zone, inclusiv în Bakhmut, deși astfel de rapoarte au venit de la bloggeri militari pro-Moscova și chiar de la Evgheni Prigojin șeful grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, ai cărui luptători au fost la fruntea bătăliei de la Doneţk.

Poziția oficialilor ruși

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile, spunând că ”situația generală din zona operațiunii militare speciale este sub control”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a arătat o față optimistă, spunând că operațiunea militară specială a Moscovei împotriva Ucrainei -- termenul folosit de Rusia să se refere la invazia sa pe scară largă -- este”foarte dificil”, dar anumite obiective au fost atinse.

Prigojin a mers atât de departe încât a susținut pe 11 mai că  Ucraina deja a lansat contraofensiva. În zona Bakhmut, a spus el, forțele armate ucrainene ”ne lovesc flancurile și, din păcate, în unele locuri au succes”.

Contraofensiva Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a respins informațiile, spunând într-un interviu acordat radiodifuzorilor europeni că Kievul amână începerea contraofensivei, deoarece îi lipsesc suficiente arme occidentale pentru a reuși fără a suferi prea multe victime. ”Am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil", a spus Zelenski potrivit sursei citate. "Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de ceva mai mult timp.... În ceea ce privește echipamentul, încă nu a sosit totul."

Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă au primit un impuls important pe 11 mai, când Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă, oferind Kievului capacitatea de a lovi trupele rusești cu mult în spatele liniilor frontului.

Citește și: Rusia promite să răspundă corespunzător furnizării de către Marea Britanie de rachete cu rază lungă de acţiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel