Bătălia pentru Kursk. Generalul Virgil Bălăceanu a spus cum ar putea reacționa Rusia: Deranjul e destul de mare!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Generalul Virgil Bălăceanu a făcut o analiză a ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk.

Miercuri seară, în cadrul emisiunii News Hour by CNN, generalul Virgil Bălăceanu a făcut o analiză a ofensivei Ucrainei în regiunea rusă Kursk, declanșată acum 8 zile și care a dus la ocuparea de către forțele Kievului a peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse și a aproape 100 de localități.

„Există o direcție de atac înspre Sudzha, dinspre Sumî. Interesant este că nu mai vorbim de o incursiune sau cercetare prin luptă ci vorbim deja de o operație. Vorbim de bătălia pentru Kursk, deși avem în jur de 1.000 de kilometri pătrați cuceriți, versus bătălia pentru Donbass. În bătălia pentru Kursk, inițiativa aparține ucrainenilor, pe când în Donbass, inițiativa aparține în continuare rușilor.

Există însă un punct important, reprezentat de Harkov. Putin, de mai mult timp a amenințat, ca răspuns la incursiunile pe care le-au realizat ucrainenii, dar nu cu forțe de grupare de operații de tip mobil ca acum, ci cu ajutorul Corpului Voluntarilor ruși sau cu Legiunea pentru Libertatea Rusiei, că o să creeze așa-zisa centură de est. Această centură ar uni Sumîi cu Harkov. Nu știm dacă această centură înseamnă să se oprească la porțile orașelor Harkov și Sumî sau cuceresc și aceste localități“, a precizat Virgil Bălăceanu.

VEZI ȘI            -           Imagini virale cu soldații ucraineni care fac bășcălie de generalii lui Putin, inclusiv de Gherasimov, în Kursk / video

Virgil Bălăceanu: Deranjul e mare!

„De asemenea, de pe malul Niprului, până la Harkov, pe 1.000 de kilometri, sunt 11 direcții de atac, pe toate acestea rușii având inițiativa, în mod deosebit în Donbass, unde sunt 3 localități vizate cu scopul de a cuceri Donbassul“, a precizat Virgil Bălăceanu.

Generalul a comentat și ipoteza transferului de personal rus de pe frontul de sud și de est către Kursk, pentru a stopa înaintarea forțelor ucrainene către centrul regional omonim.

„Niciodată în situații de acest gen nu se realizează o manevră cu trupele de la contact, că altfel pierzi. Pentru a crea o grupare de forțe care să oprească pătrunderea ucraineană, trebuie să folosești rezervele, de regulă operative și strategice, care sunt dispuse în adâncime, la 80-100 km, peste 150 de kilometri sau cele tactice de la 10 la 100 km.

Deranjul este destul de mare, pentru că întotdeauna în dispozitivul de ofensivă, rezerva e pregătită fie să înlocuiască o unitate care și-a pierdut capacitatea de luptă, fie să întărească acțiunea ofensivă. În momentul în care folosești rezerve pe care le ai, nu mai ai același ritm și ofensivă. Distanța este prea mare, în opinia mea, de a lua rezerve din zonele Herson și Zaporojie.

Mai degrabă vor folosi rezervele de la gruparea operativă nord și din cea din centru. Important este ca după ce aceste unități vor fi folosite pentru oprirea ofensivei ucrainene, să încetinească, dacă nu chiar să se oprească ritmul de ofensivă, mai ales în Donbass. Este un prim scop al acestei bătălii pentru Kursk“, a concluzionat generalul Virgil Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI              -              Analiză The Times: De ce Ucraina a invadat Rusia și ce înseamnă incursiunea de la Kursk pentru război

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel