Bateriile pe bază de apă, noua invenție care schimbă multe. Sunt mai ieftine, reciclabile și nu explodează

foto: Freepik
foto: Freepik

Le vor înlocui bateriile cu apă pe cele litiu-ion?

Bateriile pe bază de apă sunt un tip de tehnologie de stocare a energiei care utilizează electroliți pe bază de apă (soluții apoase) în locul electroliților tradiționali pe bază de litiu sau alte materiale periculoase și costisitoare. Aceste baterii sunt considerate o alternativă mai sigură, mai ieftină și mai ecologică la bateriile convenționale, cum ar fi cele pe bază de litiu-ion.

Potrivit științaonline.ro aceste baterii stochează energia generând un flux de electroni care se deplasează de la catod (polul negativ) la anod (polul pozitiv). Când bateria furnizează energie, electronii se deplasează în direcția opusă. Electrolitul din baterie, un lichid special, ajută la transportul electronilor între catod și anod. În bateriile cu apă, electrolitul este format din apă cu aditivi de sare, spre deosebire de acidul sulfuric sau sarea de litiu utilizate în bateriile convenționale.

Cu adevărat revoluționar este că cercetătorii au găsit o metodă de a preveni scurtcircuitele cauzate de formarea dendritelor – mici excrescențe metalice pe anod, care pot străpunge compartimentele bateriei. Deși este puțin probabil ca această tehnologie să înlocuiască bateriile litiu-ion în viitorul apropiat, cu suficientă cercetare și dezvoltare, bateriile cu apă ar putea deveni o alternativă mai sigură în următorii zece ani, potrivit chimistului Tianyi Ma de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia.

Avantaje ale bateriilor pe bază de apă

Siguranță crescută: Electroliții apoși sunt neinflamabili, reducând riscul de incendii sau explozii, care este o preocupare majoră la bateriile tradiționale.

Costuri reduse: Materialele utilizate în bateriile pe bază de apă sunt mai ieftine și mai ușor de obținut decât cele folosite în bateriile litiu-ion.

Impact ecologic redus: Aceste baterii folosesc materiale mai prietenoase cu mediul și sunt mai ușor de reciclat.

Durabilitate: Unele modele de baterii pe bază de apă prezintă o durată de viață extinsă și o stabilitate ciclică bună.

Dezavantaje și provocări

Densitate energetică mai mică: În general, bateriile pe bază de apă au o densitate energetică mai mică decât cele pe bază de litiu-ion, ceea ce înseamnă că pot stoca mai puțină energie pentru aceeași greutate sau volum.

Tehnologia este încă într-o fază de dezvoltare, iar cercetătorii lucrează la îmbunătățirea performanțelor acestor baterii pentru a le face competitive cu tehnologiile existente.

Astfel, avem:

Baterii pe bază de zinc-aer: Folosesc oxigenul din aer și zincul pentru a produce electricitate. Aceste baterii au potențialul de a fi mai sigure și mai ieftine decât cele litiu-ion.

Baterii redox pe bază de vanadiu: Utilizează electroliți pe bază de apă care conțin vanadiu în mai multe stări de oxidare, fiind o soluție promițătoare pentru stocarea pe scară largă a energiei din surse regenerabile.

Bateriile pe bază de apă reprezintă o direcție promițătoare în evoluția tehnologiei de stocare a energiei, având potențialul de a rezolva unele dintre problemele actuale legate de costuri, siguranță și impactul asupra mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel