Bătrân decedat, i s-a făcut rău în fața unui cabinet, dar medicul nu l-a ajutat

 Ambulanta
Ambulanta

Un bătrân în vărstă de 83 de ani a murit miercuri, la Spitalul Municipal Paşcani la câteva ore după ce i s-a făcut rău pe stradă, în apropierea cabinetului unui medic de familie, dar acesta nu a ieșit să-i acorde primul ajutor. 

I s-a făcut rău pe stradă, lângă un cabinet medical, dar medicul de familie nu a ieșit să-i acorde primul ajutor. E drama unui bătrân de 83 de ani care a murit, câteva ore mai târziu, la Spitalul Muncipal Pașcani, unde fusese dus cu ambulanța.

„Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi, substaţia Paşcani, a fost solicitat prin serviciul de urgenţă 112, la ora 8,35 să intervină în localitatea Paşcani, pentru un bărbat cu sincopă aflat în loc public. A fost dirijat imediat un echipaj medical de urgenţă cu asistent. Ajuns la locul solicitării, echipajul medical a găsit un bărbat în vârstă de 83 de ani, aflat în stop cardio-respirator, şi a încep manevrele de resuscitare. Echipajul a cerut sprijin şi de la echipaj SAJ cu medic, care a preluat şi continuat manevrele de resuscitare avansată. Pacientul a răspuns pozitiv la manevre, prezentând activitate cardiacă şi puls după 30 de minute de la începerea resuscitării. El a fost transportat şi monitorizat la Centrul Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani pentru investigaţii medicale suplimentare", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, Nicolai Pralea.

Medicul de familie a invocat reguli

Presa locală notează că bătrânul pur și simplu s-a prăbușit și și-a pierdut conștiența pe stradă. Până la sosirea ambulanţei, trecătorii au apelat la medicul de familie care avea cabinet chiar acolo unde s-a prăbușit bătrânul, ca să-i acorde primul ajutor.

Sursele citate susțin însă că medicul ar fi evitat să acorde ajutor medical, invocând că protocolul o împiedică să părăsească cabinetul medical şi să acorde prim-ajutor în afara lui.

Câteva ore mai târziu, însă, bătrânul a murit la spital.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Liviu Stafie, a declarat că în astfel de cazuri „codul deontologic obligă medicii, indiferent de specialitate, să acorde primul ajutor" celor care au nevoie.

Trebuia să acorde primul ajutor

„Nu există niciun protocol la ora actuală care să nu îi permită medicului să nu iasă din cabinet şi să nu acorde prim ajutor. Aceasta e prima datorie a unui medic. El trebuie să acorde prim ajutor indiferent unde se află. Codul deontologic ne obligă pe toţi, indiferent de specialitate, să acordăm primul ajutor. Cu atât mai mult, medicul de familie trebuie să deţină în cabinet şi o trusă de prim ajutor. Chiar dacă nu îi punea perfuzii, obligaţia medicului era să iasă afară şi să îi acorde prim ajutor. Urgenţele au întotdeauna prioritate, indiferent unde e: cabinet, în faţa cabinetului. Noi nu am primit nicio reclamaţie din punctul acesta de vedere. Cazul este de competenţa Colegiului Medicilor pentru că e vorba de deontologie medicală", a declarat, pentru AGERPRES, Liviu Stafie.

Medicul de familie nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel