Multe băuturi energizante conțin cantități excesive ale unor componente care pot afecta sănătatea, provocând în special probleme metabolice și cardiovasculare.
Foarte mulți oameni consumă băuturi energizante destul de des, chiar dacă experții avertizează de câțiva ani că acest obicei ar putea avea consecințe grave pentru sănătate. De fapt, consumul excesiv de băuturi energizante a fost asociat în literatura medicală cu probleme cardiovasculare precum hipertensiunea, bolile de inimă sau chiar atacul de cord.
Acestea sunt reflectate, de exemplu, într-un articol publicat în revista specializată Journal of the American Heart Association, care documentează legătura dintre consumul excesiv al acestei băuturi și creșterea ratei de hipertensiune și modificări ale altor parametri cardiaci relevanți, cum ar fi intervalul QT (intervalul de timp între începutul undei Q și sfârșitul undei T, care, când este anormal de mare, poate duce la aritmii cardiace).
Aceste efecte sunt observate în toxicitatea prin cofeină,un fenomen care apare atunci când consumul de cafeină este mult mai mare decât se recomandă (care, conform ilustrației revistei științifice Acta Biomedica, este de 100 mg pe zi pentru adolescenți și 400 mg pentru adulți). La aceasta se adaugă acțiunea stimulatoare pe care o pot avea alte ingrediente ale băuturilor energizante, cum ar fi taurina, care uneori se găsesc în cantități semnificativ peste limitele zilnice recomandate (uneori s-a detectat în unele băuturi chiar de 10 ori cantitatea maximă zilnică recomandată de taurină).
Începând cu 2021, literatura științifică a evidențiat rapoarte de cazuri ale persoanelor cu diverse probleme, în special de natură cardiacă, asociate cu un consum excesiv de băuturi energizante. Unele dintre complicațiile observate includ fibrilația atrială (o formă comună de aritmie cardiacă) sau hipertensiunea. În 2021, au fost publicate cel puțin două rapoarte (unul în jurnalul Journal of Tehran University Heart Center și unul în The BMJ) despre pacienți cu insuficiență cardiacă legată de un consum foarte ridicat de băuturi energizante.
Trebuie să ținem cont că la pericolele acestui consum atât de ridicat de cofeină și alți compuși se adaugă riscurile asociate cu un consum excesiv de zahăr, care poate avea, de asemenea, efecte foarte grave asupra sănătății oamenilor. Deși nu toate băuturile energizante conțin aceste cantități masive ale acestui ingredient (și există unele care utilizează alți îndulcitori ca substituent), multe dintre ele conțin. În special, excesul de zahăr în dietă poate duce la creșterea în greutate, creșterea tensiunii arteriale și apariția diabetului de tip 2, care la rândul său crește semnificativ riscul de a suferi de boli cardiovasculare grave.
Acest fapt s-a dovedit și în cazul băuturilor răcoritoare și al băuturilor îndulcite cu zahăr, o categorie din care fac parte multe dintre băuturile energizante de pe piață. Există dovezi potrivit cărora un consum frecvent și excesiv al acestui tip de produse crește tensiunea arterială la diverse persoane, inclusiv copii și adolescenți, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News