Băuturile pe care trebuie să le eviți dacă ai colesterolul mărit

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro

Există mai multe cauze care pot influența nivelul ridicat al colesterolului, însă una dintre cele mai importante este dieta. Evitarea alimentelor care pot crește colesterolul „rău” devine o prioritate atunci când ne dorim să ne îngrijim sănătatea, dar ce rol joacă alcoolul?

Colesterolul este una dintre cauzele bolilor cardiovasculare, fiind o problemă reală de sănătate de care suntem din ce în ce mai conștienți, poate pentru că foarte mulți oameni au niveluri crescute de colesterol.

Cauza cea mai comună a nivelurilor crescute de colesterol este un stil de viață sedentar, în care se realizează puțină activitate fizică, iar nivelurile se agravează și din cauza unei alimentații nesănătoase, bogate în grăsimi saturate, precum cele găsite în carne, produse lactate, ciocolată, produse de patiserie și alimente ultra-procesate sau prăjite. Genetica are, de asemenea, un rol, la fel și unele medicamente, dar acestea sunt factori pe care nu îi putem schimba (cu excepția cazului în care medicul nostru poate schimba medicamentația). Alți factori precum fumatul și consumul de alcool pot fi, de asemenea, determinanți.

2. Sursa foto... (bere_21329600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Colesterolul mărit și băuturile alcoolice

Colesterolul este o substanță ceroasă, similară cu grăsimea, care se găsește în celulele corpului și este necesară pentru producerea hormonilor, a vitaminei D și a substanțelor care ajută la digestia alimentelor. Dacă există prea mult colesterol în sânge, acesta poate să se acumuleze în vasele de sânge, îngustându-le sau blocându-le. Există două tipuri de colesterol, "rău" sau LDL, care sunt lipoproteine cu densitate mică, și "bun" sau HDL, lipoproteine cu densitate mare.

S-a discutat mult despre efectele pe care le poate avea consumul moderat de bere atunci când există un colesterol mărit, deoarece, deși se consideră că berea crește colesterolul, în acest caz vorbim despre colesterolul "bun", în timp ce reduce nivelurile de colesterol "rău". Acest lucru se datorează aportului său de vitamine din grupa B, vitaminele A, D, E și polifenoli, care conferă acestei băuturi efecte antioxidante, antiinflamatorii, diuretice și antibacteriene. Desigur, acest lucru nu înseamnă că este recomandat consumul de bere. Întotdeauna va fi mai bine să o bei fără alcool.

În general, consumul de băuturi alcoolice este descurajat în cazul nivelului crescut de colesterol, deoarece alcoolul pe care-l consumăm se transformă în colesterol și trigliceride în ficat atunci când se descompune, acestea acumulându-se și putând afecta funcționarea organului, care își pierde capacitatea de a elimina excesul. Consumul excesiv de alcool este asociat cu probleme precum hipertensiune arterială, creștere în greutate, pancreatită, ciroză și depresie, de aceea de obicei se recomandă un consum moderat, însă aceasta este o recomandare mai mult în cazurile în care nivelul colesterolului și trigliceridelor este în limitele adecvate.

3. Sursa foto... (cafea-cup-coffee_43781700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chevanon

Băuturile pe care este mai bine să nu le consumi dacă ai colesterolul mărit

A avea un nivel ridicat al colesterolului rău poate reprezenta un pericol pentru sănătate, în special dacă este însoțit de un stil de viață nesănătos și o alimentație inadecvată. Există anumite alimente pe care ar trebui să le evităm, cum ar fi cele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. În plus, există și unele băuturi nealcoolice pe care este recomandat să le evităm sau să limităm consumul.

Excesul de cafea poate crește semnificativ nivelurile de colesterol, iar evitarea băuturilor răcoritoare și a shake-urilor este, de asemenea, recomandată din cauza conținutului lor ridicat de zahăr. Acestea pot crește colesterolul și trigliceridele din sânge, crescând riscul de boli de inimă, diabet și obezitate. Deși nu există dovezi științifice, de obicei se descurajează consumul de lapte integral din cauza conținutului său de grăsimi saturate, de aceea se recomandă adesea consumul de lapte degresat, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel