Bayer câștigă în California. Erbicidul folosit și de fermierii români, glifosat, NU a produs cancer

Imagine cu caracter ilustrativ, realizată de Tom Fisk, Pexels
Imagine cu caracter ilustrativ, realizată de Tom Fisk, Pexels

Un juriu din California, cel mai ”eco” stat american, a respins pretențiile unui fermier care a susținut că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza expunerii la erbicidul glifosat (Roundup). 

Verdictul a fost pronunțat vineri în San Benito County, a anunțat Bayer, firma care deține din 2018 brandul Roundup, pe care Bayer l-a achiziționat în cadrul unei tranzacții de 63 de miliarde de dolari cu compania americană Monsanto în 2018.

Un purtător de cuvânt al firmei Bayer a declarat că verdictul a fost în conformitate cu probele în acest caz, stabilind că Roundup nu cauzează cancer și nu este responsabil pentru boala reclamantului. Reclamantul susținea că din cauza glifosatului a dezvoltat un cancer linmfatic (limfom non-Hodgkinian). Aproximativ 165.000 de plângeri au fost formulate împotriva Bayer pentru afecțiuni presupus cauzate de Roundup, scrie Reuters.

Bayer a câștigat 10 din ultimele 15 procese pe această temă și contestă verdictele emise anterior împotriva sa, care includ despăgubiri de miliarde de dolari.

Decizia instanței din California vine să confirme strategia companiei germane, care a refuzat să plătească despăgubirile uriașe pe care le cer avocații specializați în astfel de litigii. În 2020, Bayer a încheiat majoritatea litigiilor generate de Roundup aflate în curs, într-o înțelegere de 9,6 miliarde de dolari, dar nu a reușit să obțină un acord care să acopere cazurile viitoare. 

Glifosat este un erbicid eficient, care elimină  nevoia de lucrări agricole de întreținere pentru multe culturi și astfel reduce prețul alimentelor, dar și emisiile de gaze cu efect de seră. Controversele legate de Roundup au început după ce Organizația Mondială a Sănătății a inclus glifosatul pe lista substanțelor care ar putea produce cancer. Studiile care contestă această acțiune cancerigenă sau cele care leagă riscul de cancer de un nivel al expunerii de neatins în condiții normale au fost ignorate de activiștii de mediu, care au declanșat campanii bine finanțate pentru interzicerea Roundup.

Autoritățile de reglementare din Statele Unite și Europa nu au cedat presiunii activiștilor de mediu sau a partidelor ecologiste, refuzând să retragă licențele pentru glifosat. Comisia Europeană a reînoit chiar în acest an aprobarea pentru Roundup, pe baza studiilor Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor și a Agenției Europene pentru Substanțe Chimice. Dar, Comisia a introdus și restricții, stabilind rate maxime de aplicare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel