Comisia Europeană a anunţat marţi că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a clarifica dacă proiectul de preluare a producătorului american de transgenice Monsanto de către compania farmaceutică şi chimică germană Bayer va afecta concurenţa pe piaţa europeană, relatează agenţia EFE.
Grupul german Bayer a cumpărat compania americană Monsanto contra sumei de 66 de miliarde de dolari anul trecut.
În mod special, Bruxelles-ul vrea să clarifice dacă operaţiunea poate reduce concurenţa în sectoare precum cel al pesticidelor sau seminţelor.
Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a afirmat într-un comunicat că "seminţele şi pesticidele sunt esenţiale pentru agricultori şi, în definitiv, pentru consumatori".
Aceasta a adăugat că trebuie garantată de către CE o "concurenţă efectivă care să permită agricultorilor să aibă acces la produse inovatoare de cea mai bună calitate şi la preţuri competitive" şi că, în acelaşi timp, trebuie păstrat un context în care companiile să poată să inoveze.
Proiectul de achiziţie va presupune crearea celei mai mari companii integrate din lume în sectorul pesticidelor şi în cel al seminţelor.
Teama Comisiei Europene
Bruxelles se teme că proiectul de preluare va reduce concurenţa pe o serie de pieţe, va creşte preţurile, va duce la reducerea calităţii produselor şi va diminua libertatea de alegere şi inovarea.
Executivul comunitar a reamintit să fuziunea va regrupa două firme rivale care au portofolii ample în domeniul erbicidelor neselective, al seminţelor etc.
În plus, a semnalat că operaţiunea va avea loc în ramuri de activitate deja concentrate la nivel mondial, aşa cum au demonstrat recentele concentraţii între Dow şi Dupont şi între Syngenta şi ChemChina.
Mişcarea civică globală Avaaz a menţionat marţi că "o companie gigant care să controleze mâncarea noastră este o idee proastă pentru agricultori şi cetăţenii din toată lumea" şi a dat asigurări că în jur de un milion de persoane au încredere că Executivul comunitar va respinge fuziunea.
În mod deosebit, Bruxelles se teme în legătură cu impactul asupra sectorului pesticidelor, deoarece, în timp ce Monsanto fabrică glifosatul, erbicidul ne selectiv cel mai vândut din Europa, Bayer produce glufosinatul de amoniu, care, de asemenea, este erbicid ne selectiv şi una dintre puţinele alternative la glifosat.
CE consideră că aceste două companii sunt printre puţinele entităţi rivale din acest domeniu capabile de a descoperi noi ingrediente active şi să dezvolte noi formule.
În ceea ce priveşte seminţele, investigaţiile iniţiale ale CE au demonstrat că cele două părţi au o cotă ridicată de piaţă, împreună.
CE are termen până pe 8 ianuarie 2018 să ia o decizie legată de achiziţie, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu