Bază aeriană ucraineană sub foc frecvent pe măsură ce Rusia vizează sosirea avioanelor F-16

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Explozii au răsunat pe cerul înainte de zori, în timp ce apărările aeriene ucrainene respingeau un atac rusesc asupra acestui mic oraș din vestul Ucrainei, gazdă a unei importante baze aeriene și țintă frecventă a atacurilor Moscovei. La câteva ore după atac, străzile curate din Starokostiantyniv reveniseră la normalitate.

Însă atacul din 27 iunie a fost un memento dur al provocărilor pe care le întâmpină Kievul pe măsură ce își reconstruiește forțele aeriene epuizate și desfășoară primele avioane F-16 proiectate de SUA – aeronave de luptă pe care Rusia va fi hotărâtă să le doboare sau să le distrugă. Primele avioane sunt așteptate să sosească luna aceasta, iar Ucraina speră că acestea vor sprijini forțele care se străduiesc să respingă atacurile rusești de-a lungul liniei frontului, inclusiv bombardamentele devastatoare cu bombe planante pe care F-16 le-ar putea potențial perturba.

Oficialii nu au dezvăluit unde vor fi bazate F-16-urile, dar Moscova a declarat, după atacul asupra Starokostiantyniv de joia trecută, că a vizat aerodromuri despre care crede că vor găzdui aceste avioane. Baza aeriană a fost frecvent atacată încă din primele zile ale invaziei ruse din februarie 2022, inclusiv de drone și rachete hipersonice.

Locuitorii acestui avanpost militar istoric de aproximativ 30.000 de oameni, poreclit Starkon, din regiunea Khmelnytskyi a Ucrainei, au învățat să se adapteze la pericolul constant. „Pe scurt, este 'distractiv' să trăiești aici,” a spus Vasyl Muliar, oficial al orașului și expert local în cultură, cu un zâmbet ironic, vorbind după recentul atac.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a spus că atacurile prezintă „anumite dificultăți,” dar nu vor submina livrarea F-16-urilor sau utilizarea lor în luptă. Separat, marți, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 la aerodromul Myrhorod din regiunea Poltava. Ucraina a spus că afirmația a fost exagerată.

Analiștii militari au spus că rușii probabil ținteau infrastructura bazei aeriene, cum ar fi pistele și facilitățile de depozitare, pentru a face mai dificilă decolarea F-16-urilor și, când vor sosi, chiar avioanele occidentale. Militarii ucraineni, care sunt deficitari în muniție pentru apărare aeriană, vor fi probabil forțați să mute avioanele prețioase pe aerodromuri, a spus Justin Bronk, de la Royal United Services Institute. „Orice acoperire de apărare aeriană bazată pe sol poate fi saturată dacă rușii sunt suficient de interesați să tragă suficiente rachete asupra unei ținte,” a spus el.

După atacul de joia trecută, guvernatorul Serhiy Tyurin a spus că apărările aeriene au distrus nouă ținte deasupra regiunii sale. Cu puțin timp înainte de atac, forțele aeriene avertizaseră locuitorii că drone rusești se îndreptau spre Starokostiantyniv.  Iryna Sapchuk, redactor-șef al ziarului local „Orașul Nostru”, a spus că locuința părinților ei a fost lovită într-un raid anterior, deteriorând acoperișul și magazia. „Au găsit resturi dintr-o rachetă într-un cireș de lângă fereastră,” a adăugat ea.

Ca în multe alte orașe și sate din Ucraina, oamenii păreau dornici să proiecteze un sentiment de reziliență în ciuda pericolului războiului și inconvenientului întreruperilor frecvente de energie cauzate de atacurile rusești asupra sistemului energetic. Lucrările de drumuri au continuat în timp ce avioanele survolau, în timp ce familiile și grupurile de adolescenți se răcoreau pe plaja locală.

Când călătorește prin Ucraina, Sapchuk a spus că îi este greu fără zgomotul avioanelor. "Este prea liniște pentru mine,” a glumit ea, adăugând că sunetul a devenit un semn liniștitor că piloții depășiți numeric ai Ucrainei continuă să lupte.

Muliar, oficialul local, a subliniat istoria orașului ca bastion de apărare din secolul al XVI-lea și, sute de ani mai târziu, ca centru nervos pentru luptătorii pentru independență ai tinerei Republici Populare Ucrainene după Primul Război Mondial. "Acesta a fost întotdeauna un centru de rezistență.”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel