Baza Deveselu ar putea fi verificată de militarii ruși. SUA, propuneri pentru Moscova. Aurescu: Vrem RECIPROCITATE

Baza Deveselu ar putea fi verificată de militarii ruși. SUA, propuneri pentru Moscova
Baza Deveselu ar putea fi verificată de militarii ruși. SUA, propuneri pentru Moscova

Baza Deveselu ar putea fi inspectată de experți militari ruși în viitorul apropiat.

UPDATE:

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu este nicio problemă ca reprezentanții Federației Ruse să viziteze baza de la Deveselu, însă precizează că ar trebui să fie reciprocitate: „Dacă sunt interesați să verifice că nu e nicio amenințare, avem și noi dreptul să vizităm bazele lor”.

„Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc niște interceptori care vizează posibile amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziționarea acestei baze de la Deveselu față de Federația Rusă este de așa natură, încât nu prezintă o amenințare față de rachetele inter-continentale sau de alt tip ale Federației Ruse”, spune la Digi24 Bogdan Aurescu, potrivit Mediafax.

El precizează că la baza de la Deveselu „niciun caz nu există în această bază o rachetă ofensivă, cum susține Federația Rusă”.

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu și să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi. Nu există niciun fel de amenințare față de Federația Rusă. Dar există în același timp, și aici cred că este o cerință absolut logică, există și o cerință de reciprocitate. Dacă Federația Rusă este interesată să verifice ceea ce deja, cred că știe și anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o amenințare, și noi aliații, inclusiv România, avem dreptul să cerem, să vizităm și noi baze de rachete, de exemplu amplasate pe teritoriul Federației Ruse”, conchide Aurescu.

Potrivit jurnaliștilor de la Washington Post, NATO a primit o cerere din partea Rusiei să inspecteze bazele militare din România.

Știrea inițială:

SUA au oferit Rusiei mai multe propuneri, în scris, pentru a înlătura competiția militară în Europa, contracarând cererile de la Moscova și încercând să evite ceea ce oficialii occidentali spun că ar putea fi o invazie rusă a Ucrainei, scrie Wall Street Journal.

Propunerile SUA, transmise miercuri Ministerului de Externe al Rusiei, ar putea duce la discuții cu privire la modalități de a evita confruntările în Marea Neagră și inspecții legate de rachete, efectuate de fiecare parte.

De ce ar putea fi inspectată baza Deveselu de către ruși

Oficialii americani ar fi arătat aliaților europeni un document confidențial înainte de a înainta propunerile SUA către Moscova, subliniind o serie de soluții posibile, după care administrația Biden a consultat și a informat Congresul, scrie News TVS 24.

În document, printre ideile prezentate Rusiei s-ar numără și cea potrivit căreia Moscova ar putea inspecta bazele americane din România și Polonia. Dacă se ajunge la un acord, baza Deveselu ar putea fi inspectată de experți militari ruși.

Scutul antirachetă de la Deveselu, județul Olt, devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, versiunea la sol a sistemului naval de apărare antirachetă balistică Aegis. Întins pe o suprafață de 900 de hectare, din care 170 de hectare au fost puse la dispoziție părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv.

Această propunere vine după ce Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar avea scopul de a asigura Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive.

Sistemul Deveselu are un radar antibalistic și este echipat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Propunerea SUA ar urmări o acțiune reciprocă din partea Rusiei. Miercuri, Statele Unite au trimis răspunsuri scrise la cererile Rusiei în contextul negocierilor privind situația de la granița cu Ucraina.

Ce spune Polonia

Oficialii polonezi spun că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

NATO a trimis miercuri un răspuns scris la solicitările de securitate ale Moscovei, în paralel cu Statele Unite, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Ministerul rus de Externe a cerut în mod explicit, pe 21 ianuarie, retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria ca „garanție de securitate” pentru atenuarea crizei de la granița ruso-ucraineană. NATO a reacționat și a numit această cerere inacceptabilă. Și Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat după cererea Rusiei.

VEZI ȘI: Rusia cere RETRAGEREA forțelor NATO din România și Bulgaria: Este foarte clar, nu permite interpretări ambigue. MAE, reacție: Inadmisibil! - UPDATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel