O bază militară din Transnistria ar fi fost lovită de o dronă kamikaze.
O dronă kamikaze ar fi lovit o bază militară din care aparține Ministerului Apărării al autorităților separatiste pro-ruse din regiunea separatistă a Republicii Moldovei, Transnistria, a anunțat vineri așa-numitul Minister al Securității din Transnistria, transmite Reuters. Mesajul postat de minister spune că ținta se află la 6 km de granița cu Ucraina, țară care se luptă cu o invazie rusă de mai bine de doi ani.
"Ținta a fost o stație radar, care a suferit avarii minore și nu au fost victime. La fața locului lucrează o echipă de anchetă. A fost deschis un dosar penal", a precizat ministerul.
Un videoclip difuzat din regiunea separatistă părea să arate un atac al unei drone în desfășurare cu sunetul unei explozii, dar nicio dovadă care să arate distrugeri. Incidentul este al doilea de acest gen în mai puțin de o lună. În martie, autoritățile transnistrene au declarat că o dronă a distrus un elicopter în regiune.
Biroul de reintegrare din Republica Moldova, care se ocupă de relaţiile cu Transnistria, a declarat că studiază imaginile din ultimul eveniment, dar nu are acces într-o zonă controlată de autorităţile separatiste. Acesta a avertizat că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică și de a atrage atenția asupra enclavei. „Doar autoritățile legitime de aplicare a legii au capacitatea de a efectua investigații amănunțite”, a spus Biroul într-un comunicat.
Totodată, Biroul de reintegrare din Republica Moldova a spus că filmările video ale incidentului de luna trecută cu elicopterul nu au confirmat că a avut loc un atac și i-a acuzat pe separatiști că încearcă să provoace panica.
Transnistria nu se bucură de o recunoaștere internațională, nici măcar din partea Rusiei. Autoritățile sale sunt strâns aliate cu Moscova, iar regiunea găzduiește în jur de 1.500 de soldați ruși, descriși drept „acționari ai păcii”.
Transnistria s-a desprins de Moldova înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și a purtat un scurt război în 1992 împotriva noului stat moldovenesc independent. A rămas alături de restul Moldovei în ultimii 30 de ani, dar tensiunile au crescut în ultima vreme. Aleșii din enclavă au lansat un apel către Rusia în februarie pentru a oferi regiunii „protecție diplomatică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu