BBC: Când îți cumperi haine de pe Shein condamni ca unii angajați să lucreze 31 de zile pe lună. Ce salarii au și ce se bănuiește despre bumbacul folosit

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Zumzetul mașinilor de cusut este o constantă în unele părți ale Chinei.

De dimineața până târziu în noapte, oamenii muncesc pentru a face tricouri, pantaloni, bluze, costumele de baie care vor fi trimise pentru a umple dulapurile din mai mult de 150 de țări. Cartierul cunoscut drept „satul Shein” din China este un labirint de fabrici care furnizează cel mai mare retailer de modă rapidă din lume. „Dacă o lună are 31 de zile, lucrez 31 de zile”, a spus un angajat pentru BBC.

Majoritatea au spus că au doar o zi liberă pe lună. Jurnaliștii BBC au petrecut mai multe zile acolo. Au descoperit că oamenii stau fața mașinilor de cusut aproximativ 75 de ore pe săptămână, încălcând legile muncii din China. Aceste programe nu sunt neobișnuite în Guangzhou, un centru industrial pentru muncitori rurali în căutare de venituri mai mari, sau în China, care de mult timp a fost fabrica fără rival a lumii. Dar se adaugă unei liste tot mai mari de întrebări despre Shein, o companie fondată în China care, în mai puțin de cinci ani, a devenit un gigant global.

Ascensiune meteorică

Shein a fost evaluată la aproximativ 60 de miliarde de dolari în 2023. Acum, compania ia în considerare o posibilă listare la Bursa de Valori din Londra. Cu toate acestea, ascensiunea sa meteorică a fost marcată de controverse legate de tratamentul lucrătorilor și de acuzații de muncă forțată.

Anul trecut, Shein a recunoscut că există copii care lucrează în fabricile sale din China.


Compania a refuzat să fie intervievată, dar a declarat următoarele pentru BBC într-un comunicat: „Shein este angajată să garanteze tratamentul corect și demn al tuturor lucrătorilor din lanțul nostru de aprovizionare și investește zeci de milioane de dolari pentru a întări guvernanța și conformitatea”.


Aceștia au adăugat: „Ne străduim să stabilim cele mai înalte standarde de remunerare și cerem ca toți partenerii din lanțul de aprovizionare să adere la codul nostru de conduită. De asemenea, Shein colaborează cu auditori pentru a asigura respectarea standardelor”.


Succesul Shein se bazează pe volum (stocul online ajungând la sute de mii de articole) și reduceri mari: rochii la 12 dolari, pulovere la 7 dolari, prețuri care sunt, în medie, în jur de 10 dolari.


Veniturile au explodat, depășind H&M, Zara și Primark.


Reducerea prețurilor este posibilă datorită locurilor precum „satul Shein”, unde se află aproximativ 5.000 de fabrici, majoritatea furnizoare ale marii companii.

„10, 11 sau 12 ore pe zi”

Clădirile au fost golite pentru a face loc mașinilor de cusut, rolelor de material și sacilor plini cu fâșii de țesătură. Ușile subsolurilor lor sunt întotdeauna deschise pentru ciclul aparent nesfârșit de livrări și colectări.


Pe măsură ce ziua trece, rafturile se umplu cu saci de plastic transparenți care poartă o etichetă cu un substantiv de cinci litere, care acum este distinctiv.


Dar chiar și după ora 22:00, mașinile de cusut - și oamenii aplecați care le manevrează - nu se opresc, pentru că mai sosesc materialele pe camioane, atât de pline încât, uneori, rolele de culori se rostogolesc pe podeaua fabricii.

„De obicei lucrăm 10, 11 sau 12 ore pe zi”, spune o femeie de 49 de ani din Jiangxi, care nu vrea să își dezvăluie numele.

Fabricile angajează muncitori temporari pentru a satisface cererea pe care personalul permanent nu o poate acoperi.

 „Câștigăm foarte puțin. Costul vieții este acum foarte ridicat”, spune femeia, adăugând că speră să câștige suficient pentru a trimite bani celor doi copii ai săi care trăiesc cu bunicii lor.

„Ne plătesc pe piesă”, explică ea. „Depinde de dificultatea articolului. Ceva atât de simplu ca un tricou este 1 sau 2 yuani (mai puțin de 1 dolar) pe piesă și pot face 12 într-o oră.”

BBC a constatat că programul standard de muncă pare a fi de la 08:00 până la mai mult de 22:00.

Această informație se potrivește cu un raport al Public Eye, o organizație non-guvernamentală din Elveția care promovează drepturile omului.


Grupul a descoperit că mai mulți angajați lucrau ore suplimentare excesive și că salariul de bază fără ore suplimentare era de 2.400 de yuani (327 dolari), ceea ce este sub cei 6.512 yuani pe care Asia Floor Wage Alliance (o alianță asiatică care încearcă să protejeze lucrătorii din industria textilă) îi consideră necesari pentru un „salariu decent”.


Însă lucrătorii cu care BBC a vorbit reușesc să câștige între 4.000 și 10.000 de yuani pe lună.


„Aceste ore nu sunt neobișnuite, dar este clar că sunt ilegale și încalcă drepturile fundamentale ale omului”, subliniază David Hachfield, purtător de cuvânt al organizației.

„Este o formă extremă de exploatare și aceasta trebuie să devină vizibilă”



Săptămâna de lucru medie nu trebuie să depășească 44 de ore, conform legilor muncii din China, care stabilesc, de asemenea, că angajatorii trebuie să garanteze că lucrătorii au cel puțin o zi de odihnă pe săptămână. Dacă un angajator dorește să extindă aceste ore, trebuie să fie din motive speciale.

În interior, fabricile nu sunt aglomerate. Este suficientă lumină și au fost aduse ventilatoare de dimensiuni industriale pentru ca muncitorii să aibă aer rece.


Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Shein sunt acuzațiile că se aprovizionează cu bumbac din regiunea chineză Xinjiang.


Bumbacul din Xinjiang, care cândva era promovat ca unul dintre cele mai bune țesături din lume, a căzut în dizgrație după acuzațiile că este produs cu muncă forțată din partea lucrătorilor din minoritatea musulmană uigură, o acuzație pe care Beijingul o neagă ferm.

Deși Shein nu a confirmat în mod direct că utilizează bumbac din Xinjiang, există îngrijorări în legătură cu lanțul său de aprovizionare și posibila implicare în achiziționarea acestui bumbac. Acest subiect a fost ridicat de critici și organizații pentru drepturile omului, care cer mai multă transparență din partea companiei în privința surselor de materiale și fabricilor cu care colaborează.

Pentru a evita astfel de acuzații și pentru a-și proteja reputația, Shein ar trebui să devină mai transparentă cu privire la lanțul său de aprovizionare și să furnizeze informații detaliate despre proveniența materiilor prime, cum ar fi bumbacul, pentru a demonstra că nu este implicată în practici de muncă forțată.


Singura modalitate de a evita aceste critici este să fie mai transparenți, spune profesorul Sheng, citat de BBC.

Un avantaj important, adaugă el, este că lanțul de aprovizionare al Shein se află în China: „Foarte puține țări au un lanț de aprovizionare complet. China îl are, și nimeni nu poate concura cu ea”.


Rivalii emergenți, cum ar fi Vietnamul și Bangladeshul, importă materii prime din China pentru a fabrica îmbrăcăminte, dar fabricile chineze depind complet de surse locale pentru tot, de la țesături la fermoare și nasturi.

De aceea este ușor să fabrici o varietate de haine și să o faci rapid


Acest lucru funcționează mai ales în cazul Shein, al cărei algoritm determină comenzile. Dacă cumpărătorii fac clic repetat pe o anumită rochie sau petrec mai mult timp privind un pulover din lână, compania știe că trebuie să ceară fabricilor să producă mai multe, și repede.


Pentru muncitorii din Guangzhou, acest lucru poate fi o provocare.


Shein, având în vedere dimensiunea și influența sa, este un negociator dur. De aceea, proprietarii fabricilor trebuie să reducă costurile în alte domenii, ceea ce adesea duce la salarii mai mici pentru personal.


„Înainte de Shein, produceam și vindeam haine pe cont propriu”, a spus proprietarul a trei fabrici. „Puteam estima costul, decideam prețul și calculam beneficiul. Acum Shein controlează prețul și trebuie să ne gândim la modalități de a reduce costurile”.


Compania trimite în jur de un milion de pachete pe zi în medie, conform datelor de la ShipMatrix, o consultanță de logistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel