Controlul rușilor asupra Insulei Șerpilor a reprezentat o amenințare și la adresa României, se arată într-o analiză BBC.
Această mică insulă stâncoasă din nord-vestul Mării Negre a fost capturată de Rusia în prima zi a invaziei sale asupra Ucrainei și de atunci a jucat un rol uriaș în război. După mai bine de patru luni de bombardamente repetate ale armatei ucrainene, forțele ruse au abandonat Insula Șerpilor.
Rusia spune că și-a retras trupele ca un "gest de bunăvoință" pentru a dovedi că nu a obstrucționat exporturile de cereale, dar Ucraina a respins această afirmație deoarece Moscova a continuat să le bombardeze depozitele de cereale.
Insula este expusă atacurilor atât din apă, cât și aeriene, iar mica garnizoană însărcinată să o apere - mai întâi a ucrainenilor, apoi a rușilor - a fost descrisă de experții militari drept "șezătoare de rațe".
Cucerită de ruși pe 24 februarie, Insula Șerpilor se află la doar 35 de kilometri de coasta Ucrainei, poziționată în raza de acțiune a rachetelor, a artileriei și a dronelor de pe țărm. Se pare că forțele armate ale Ucrainei s-au folosit de acest lucru și au susținut o serie de atacuri devastatoare asupra insulei și asupra oricărei nave care aducea trupe și armament.
În aprilie, capacitățile antiaeriene ale Rusiei în nord-vestul Mării Negre au fost semnificativ slăbite odată cu scufundarea Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.
Asta explică de ce Kremlinul era atât de disperat să aducă sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor. Totuși, misiunea a devenit un coșmar logistic pentru Rusia fiind atât de departe de bazele sale navale din Marea Neagră, arată BBC într-o analiză. Pentru toate atacurile sale, Ucraina are o capacitate navală foarte limitată, așa că nu a putut să-și debarce propria forță pe insulă.
Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov susține că staționarea trupelor pe Insula Șerpilor nu are sens pentru niciuna dintre părți, deoarece acestea ar deveni o țintă ușoară. În schimb, Zhdanov pledează pentru crearea "controlului focului" - menținerea capacității de a lovi orice țintă care se apropie de insulă.
Acest lucru ar oferi, de asemenea, o mai mare securitate celui mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, și întregului sector de nord-vest al Mării Negre.
Rusia deja controlează o mare parte din coasta Ucrainei de la Marea Neagră, plus Peninsula Crimeea și întreaga Mare Azov. Reținerea Insulei Șerpilor a însemnat o blocare efectivă a Odesei și imposibilitatea exporturilor cerealelor din Ucraina.
De asemenea, a însemnat și faptul că coasta Mării Negre a devenit vulnerabilă la atac, iar experții militari de la Kiev și-au exprimat temerile că Rusia ar putea instala apărări aeriene cu rază lungă de acțiune, cum ar fi un sistem de rachete aeriene S-400.
Iar controlul rușilor asupra insulei a reprezentat o amenințare și asupra României - atât pentru portul Constanța, dar și pentru traficul din gura de vărsare a Dunării. Zona nu este semnificativă doar din punct de vedere strategic, fiind bogată în rezerve de petrol și gaze.
Rusia prezintă o versiune a evenimentelor care este extrem de diferită de cea prezentată de Ucraina sau de guvernele occidentale. Moscova vrea să credem că nu a existat nicio retragere a Rusiei din Insula Șerpilor.
Declarația emisă de Ministerul rus al Apărării susține că trupele ruse de acolo au îndeplinit pur și simplu "sarcinile atribuite" și au plecat. De asemenea, a numit plecarea „un gest de bunăvoință”, pentru a arăta că Rusia nu a împiedicat exporturile de alimente din Ucraina.
Având în vedere importanța strategică a Insulei Șerpilor, pentru care s-a luptat luni de zile, și ținând cont, de asemenea, de lipsa de "gesturi de bunăvoință" a forțelor armate ruse în Ucraina de la invazie, această versiune a evenimentelor îi va convinge pe puțini.
Apoi, din nou, acest lucru poate fi îndreptat mai mult către un public intern. Kremlinul vrea ca publicul rus să creadă că:
1. În acest conflict, rușii sunt băieții buni
2. Așa-numita "operațiune militară specială” a Kremlinului în Ucraina decurge conform planului.
Aceasta nu este doar o victorie simbolică pentru Ucraina, este un succes strategic. Pentru Rusia, acesta este atât un eșec, cât și o înfrângere jenantă, dar nu va schimba substanțial cursul războiului, mai scrie BBC. Rusia se concentrează pe cucerirea întregului Donbas de Est și pe păstrarea altor zone din sud pe care le-a ocupat la începutul războiului.
Insula Șerpilor poate fi un punct strategic din Marea Neagră și un loc ideal de amplasat sisteme de rachete sofisticate, însă de fapt este doar o mică bucată de pământ.
Întrebarea cheie este dacă Ucraina va putea relua exporturile de cereale odată cu plecarea rușilor. Fără o flotă eficientă, există puține șanse ca acest lucru să se întâmple, în timp ce navele de război din Rusia domină Marea Neagră.
"Practic, trebuie să se întâmple 10 lucruri înainte de a putea exporta cereale în siguranță, iar acesta este doar unul.", spune Andrew Wilson, profesor de studii ucrainene la University College London.
Ucraina a respins ofertele Rusiei de a escorta convoaiele de cereale de la Odesa deoarece ar necesita îndepărtarea minelor din afara portului. Turcia este implicată activ în încercarea de a negocia un acord atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, dar perspectiva ca acest lucru să se întâmple pare îndepărtată în acest stadiu. Următoarele săptămâni sunt considerate cruciale pentru exporturile Ucrainei deoarece următoarea recoltă începe în iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News