Banca Centrală Europeană (BCE) a redus din nou ratele dobânzilor, pentru a sprijini economia fragilă, punând creșterea economică înaintea temerilor privind inflația.
A fost a cincea reducere din iunie, iar piețele anticipează noi scăderi, Banca Centrală Europeană precizând că „procesul de dezinflație este pe drumul cel bun”. BCE a salutat încetinirea creșterii salariilor, care ar trebui să contribuie la reducerea inflației.
„Creșterea salariilor se moderează conform așteptărilor, iar profiturile amortizează parțial impactul asupra inflației”, se arată în declarația care a însoțit decizia BCE.
Într-un context de stagnare economică și consum slab, BCE continuă relaxarea politicii monetare, chiar dacă Rezerva Federală a SUA menține ratele neschimbate. Oficialii europeni sunt îngrijorați de posibilele efecte negative ale politicilor lui Trump, deși lipsa unor tarife comerciale generalizate a oferit un moment de respiro. Christine Lagarde va evita angajamente clare privind noi reduceri, dar va sublinia că „direcția politicii este clară”.
Germania și Franța au înregistrat scăderi economice, Italia a stagnat, iar Spania rămâne singura mare economie cu creștere pozitivă. Analiștii consideră că BCE este „destul de confortabilă” cu actualele condiții financiare, deși susținătorii relaxării monetare ar prefera măsuri mai agresive. Totuși, consensul asupra reducerilor viitoare devine tot mai greu de menținut.
„Cred că BCE este destul de confortabilă cu modul în care piețele au evaluat condițiile financiare, în ansamblu”, a spus economistul Piet Haines Christiansen de la Danske Bank înaintea deciziei BCE.
Politicile lui Trump ar putea destabiliza economia europeană, iar eventualele represalii ale UE ar risca să împingă din nou inflația în sus. Rezerva Federală a SUA refuză să cedeze presiunilor pentru reducerea dobânzilor, iar o confruntare între Trump și Fed ar putea afecta piețele financiare.
„Piețele estimează o rată finală de aproximativ 2%, ceea ce este în mare măsură în concordanță cu estimările noastre pentru o rată de politică monetară neutră în zona euro”, a spus Konstantin Veit de la PIMCO.
Cu dobânda la depozite la 2,75%, aproape de nivelul „neutru”, piețele estimează o rată finală de 2%. Inflația rămâne peste ținta BCE, iar „creșterea slabă a productivității” și lipsa forței de muncă limitează marja de manevră. Isabel Schnabel a avertizat că Banca Centrală Europeană trebuie să analizeze atent cât de mult mai pot reduce dobânzile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News