Banca Centrală Europeană a decis să majoreze ratele dobânzilor cu 0,5%. Aceasta este doar prima dintr-o serie de majorări pe care le-a planificat BCE.
"Ar trebui să creștem ratele cu 50 de puncte de bază într-o perioadă de timp, în mod constant. Mai avem un drum lung de parcurs pentru a readuce inflația la ținta noastră de inflație pe termen mediu", a anunțat președintele BCE, Christine Lagarde, în cadrul conferinței de presă organizată după decizia luată de consiliu.
Inflația a crescut vertiginos de când economiile s-au redeschis după pandemia de coronavirus, iar costurile energetice în creștere după invazia Ucrainei de către Rusia nu au făcut decât să înrăutățească situația. În primele cincisprezece zile ale lunii decembrie, diferența dintre costul mediu al creditelor ipotecare fixe (3,35%) și cele variabile (2,90%) a scăzut semnificativ față de cele 150 de puncte de bază din septembrie, relateaza Europa Today.
Dacă indicii de referință continuă să evolueze odată cu tendințele actuale și ipoteca cu rată variabilă absoarbe această creștere suplimentară de 50 de puncte de bază din partea BCE, este posibil ca în ianuarie creditele ipotecare cu rată fixă să fie și mai ieftine decât ipotecile cu rată variabilă.
Acest lucru este susținut de o analiză a Observatorului Mutuionline, potrivit căreia în acest caz nu ar avea sens ca un nou client să aleagă un credit ipotecar cu rată variabilă (sau dobândă variabilă cu plafon, care este și mai scump), ci mai bine să aleagă o rată fixă.
Mișcarea BCE urmează pași similari luați în această săptămână de Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei. Decizia, care era așteptată, a marcat totuși o încetinire a ritmului creșterii de 75 de puncte de bază din ultimele două reuniuni ale BCE, deoarece presiunea prețurilor arată unele semne de vârf și profilarea unei recesiuni.
”Vom menține cursul, nu va fi suficient să lovim și să ne retragem”, a argumentat Lagarde, subliniind că riscurile inflaționiste sunt încă în creștere și invocând posibilitatea unei creșteri mai mare a salariilor cele așteptate și a măsurilor de sprijin guvernamentale în zona membrilor euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News