BCE ”dă dovadă de determinare în lupta cu inflația” și anunță o nouă majorare a dobânzilor

BCE ar putea fi nevoită să restricţioneze creşterea economică pentru a contracara inflaţia, spune Christine Lagarde
BCE ar putea fi nevoită să restricţioneze creşterea economică pentru a contracara inflaţia, spune Christine Lagarde

După ce au majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în peste un deceniu la ultima lor întâlnire, factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene sunt pregătiți să ofere o nouă creștere fulgerătoare joi (8 septembrie), într-o dovadă de hotărâre de a controla creșterea inflației.

Creșterile abrupte ale prețului energiei ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei au crescut presiunea asupra gospodăriilor și au dus ritmul creșterii prețurilor de consum către noi maxime înregistrate.

Inflația din zona euro a atins 9,1% în august, un record cu mult peste rata de 2% vizată de BCE

”Singura întrebare” pentru reuniunea BCE a fost ”dacă va fi o creștere de 50 sau 75 de puncte de bază”, a declarat Carsten Brzeski, șeful departamentului macro la banca ING.

Vorbind la simpozionul anual al băncilor centrale din Jackson Hole de la sfârșitul lunii august, membrul consiliului BCE, Isabel Schnabel a spus că BCE trebuie să dea dovadă de ”determinare” pentru a controla creșterea prețurilor.

Consiliul de conducere al BCE, format din 25 de membri, a surprins cu o creștere de 50 de puncte de bază la ultima sa întâlnire din iulie, punând capăt la opt ani de dobânzi negative într-o singură lovitură.

În discursul său din Statele Unite, Schnabel a subliniat necesitatea ca oamenii să aibă ”încredere” că BCE le va restabili puterea de cumpărare.

Instituția cu sediul la Frankfurt joacă deja din urmă cu alte bănci centrale din SUA și Marea Britanie care au început să crească ratele mai greu și mai rapid ca răspuns la inflație.

Așa-numitele ghiduri anticipate emise de BCE, care și-au limitat domeniul de acțiune, au fost abandonate. Factorii politici își vor lua acum deciziile ”întâlnire cu întâlnire”, a anunțat în iulie președintele BCE, Christine Lagarde, potrivit Euractiv.

Cu aceasta, s-a deschis ușa pentru ca BCE să calce pe urmele Rezervei Federale a SUA și să majoreze ratele cu 75 de puncte de bază.

În urma cifrelor aprinse ale inflației din august, influentul șef al Băncii Centrale germane, Joachim Nagel, a declarat că BCE are nevoie de o ”creștere puternică a ratelor dobânzilor în septembrie”. ”În următoarele luni sunt de așteptat noi măsuri ale ratei dobânzii”, a prezis președintele Bundesbank.

BCE va împărtăși și un set actualizat de previziuni economice pentru zona euro

În ultimele sale estimări, publicate în iunie, BCE a spus că se așteaptă ca inflația să se situeze la 6,8% în 2022, înainte de a scădea la 3,5% anul viitor, în timp ce creșterea va încetini de la 2,8% în acest an la 2,1% în 2023.

Dar un șoc energetic mai sever, pe măsură ce Rusia reduce livrările de gaz către Europa, ar putea împinge zona euro într-o ”recesiune de iarnă mai profundă” și ar putea menține creșterea la zero la sută în 2023, a declarat Frederik Ducrozet, șeful cercetării macroeconomice la Pictet.

În același timp, creșterea costului energiei ar conduce inflația aproape de două cifre până la sfârșitul anului, a prezis el.

BCE ”nu a avut de ales decât să se angajeze la o înăsprire monetară mai rapidă, atâta timp cât inflația continuă să crească”, chiar dacă se pregătea o recesiune, a spus Ducrozet.

Citește și:

Inflația a ajuns la un nou record în zona euro: „Cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor din 1997”

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel