BCE "nu are obiecţii" faţă de numirea fostului şef a FMI, Christine Lagarde, la conducerea instituţiei

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a anunţat joi că "nu are obiecţii" faţă de numirea fostului şef al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, pentru a-i succeda lui Mario Draghi la conducerea instituţiei, transmite Reuters.

Mandatul lui Draghi în fruntea BCE se încheie la 31 octombrie, iar Parlamentul European se va pronunţa prin vot cu privire la numirea lui Christine Lagarde, numire care va fi definitivată la summitul liderilor din UE care va avea loc în perioada 17-18 octombrie.

"Consiliul guvernatorilor nu are obiecţii faţă de candidatul propus - Christine Lagarde - care este o persoană cu o reputaţie recunoscută şi cu experienţă profesională în domeniul bancar şi monetar", se arată în comunicatul BCE.

După ce luna aceasta directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi-a depus demisia de la conducerea instituţiei financiare, în urma nominalizării la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), s-a dat startul cursei pentru desemnarea succesorului acesteia.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Ţinând cont că recent americanul David Malpass a obţinut funcţia de preşedinte la Banca Mondială, analiştii se aşteaptă ca funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional să revină unui european.

Unul dintre numele cel mai des vehiculate este cel al lui Mark Carney - guvernatorul Băncii Angliei (BoE) - în vârstă de 54 de ani. Economistul canadian - care deţine şi paşaport britanic, cât şi irlandez - a fost în ultimii şapte ani preşedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board - FSB), un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20.

Carney este licenţiat în economie la Universităţile Harvard şi Oxford şi a lucrat 13 ani pentru gigantul bancar american Goldman Sachs.

Un alt candidat este Olli Rehn - în vârstă de 57 de ani - membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei. Anterior acesta a fost ministrul al Economiei în Finlanda şi de două ori a fost comisar european. Rehn a studiat relaţii internaţionale, jurnalism şi ştiinţe politice.

Pierre Moscovici - în vârstă de 61 de ani - este comisar european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă. De asemenea, a fost de două ori ministru în Franţa şi este licenţiat în economie şi filosofie. Dacă va fi numit, va fi al treilea director general francez al Fondului Monetar Internaţional.

O altă candidată importantă este Kristalina Georgieva - în vârstă de 65 de ani - în prezent director general al Băncii Mondiale. Ea a lucrat prima dată în 1993 pentru Banca Mondială şi din 2017 este director general al instituţiei financiare mondiale. Kristalina Georgieva a ocupat în trecut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi în perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE. Este licenţiată în ştiinţe economice, în economie politică şi în sociologie la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială din Sofia, unde a şi predat în perioada 1977 - 1991.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel