Banca Centrală Europeană ar urma să anunțe reducerea volumului achizițiilor lunare de active de la 60 la 40 de miliarde de euro, potrivit unui sondaj Reuters printre 100 de economiști.
Programul de achiziţii de active al BCE, cunoscut ca relaxare cantitativă (QE), expiră la sfârşitul acestui an iar Consiliul guvernatorilor BCE va decide, la reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, dacă va prelungi sau nu acest program.
Programul ar urma să fie prelungit cu şase sau cu nouă luni, estimează economiştii.
”Reuniunea din octombrie va fi probabil unul din cele mai mari măsuri de reechilibrare din istoria BCE, care va trebui să reducă volumului achiziţiilor lunare de active, pentru a diminua temerile unor oficiali, dar în acelaşi timp instituţia va trebui să menţină o politică monetară suficient de relaxată pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie”, a apreciat Peter Vanden Houte, economist şef la ING.
[citeste si]
Majoritatea participanţilor la sondaj se aşteaptă ca BCE să aştepte până în 2019 înainte de a majora ratele dobânzilor, puţini economişti fiind de părere că acest moment ar putea avea loc la începutul anului viitor.
Economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,5% în trimestrul trei din 2017, după o creştere de 0,6% în precedentele trei luni. Pe ansamblul acestui an expansiunea estimată pentru PIB-ul zonei euro este de 2,2%.
Sursele care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că următoarea mutare a BCE nu a fost încă stabilită, dar există un consens în rândul oficialilor că trebuie să trimită un semnal cu privire la reducerea stimulentelor, având în vedere creşterea economică puternică, dar în acelaşi timp să îşi demonstreze angajamentul faţă de o perioadă prelungită de relaxare monetară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu