Biblioteca Centrală Universitară Carol I anunță lansarea revistei De spiritu et anima, publicație realizată de o echipă talentată și inimoasă, care își dorește să ajungă nu numai la mintea cititorilor săi, ci și la sufletul acestora. „Evenimentul se va desfășura în Sala de Consiliu (Strada Boteanu 1, etaj 1), joi, 15 septembrie 2022, de la ora 17.00, în cadrul Festivalului Strada de C’Arte.
În mesajul inserat în editorial, redactorul-șef al revistei, Flaviu George Predescu, reactualizează încă o dată „importanța deținută de matca noastră latină, o adevărată linie de destin, datorită căreia cultura română a avut drum deschis spre o evoluție însemnată”. În continuare, autorul afirmă: „Semantic, alăturarea celor două cuvinte formează împreună un concept în care credem și pe care îl considerăm necesar în evoluția individului și, implicit, a comunității. Dacă sufletul (anima) cuprinde atât partea materială, cât și pe cea imaterială a omului, putând la fel de bine să dispară în lipsa unei evoluții, spiritul (spiritu) este elementul transformator, calea și legătura prin care sufletul poate nemuri”. Poate și de aceea este important ca, odată pătrunși în acest spațiu, cititorii să fie cuprinși de o reală stare de bine, subiect tratat pe larg într-un alt articol semnat tot de redactorul-șef.
În paginile revistei care va apărea și în format fizic, precum și electronic (https://revista.bcub.ro/), prezentarea diferitelor cărți și a unor filme de referință, a unor biblioteci faimoase sau a unor personalități remarcabile este combinată fericit cu aspecte inedite din istoricul BCU Carol I, precum și cu opinii și realizări privind dezvoltarea și digitalizarea colecțiilor. În egală măsură, se devoalează caracteristici specifice ale profilului de bibliotecar, o meserie fascinantă despre care, cu siguranță, este necesar să se știe cât mai multe.
„Este mai clar decât oricând că societățile în care trăim au mare nevoie de anticorpi la extremism; instituțiile cultural-educaționale, incluzând aici și bibliotecile, pot juca un rol important în producerea unor asemenea anticorpi. De aceea, trebuie să ne asigurăm că ele au la dispoziție resursele necesare pentru a îndeplini o asemenea misiune. În special în contextul (post) pandemic, transformarea digitală e vitală pentru supraviețuirea și dezvoltarea bibliotecilor. Toate informațiile relevante pentru utilizatori despre activitatea unei asemenea instituții trebuie să fie prezente online într-un format atractiv și intuitiv. Resursele trebuie să fie disponibile și electronic/audio, pentru a fi accesibile în orice moment celor care nu se pot deplasa fizic într-o sală de lectură”, afirmă doamna conf. univ. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și fondatorul revistei De spiritu et anima.
Echipa redacțională este formată din: Flaviu George Predescu (redactor-șef), Ciprian Dobrescu, Ana-Maria Florea, dr. Eugen Gabor, Odilia Roșianu (redactori) și dr. Marian Oancea (concept grafic și supervizare editorială), iar această nouă publicație își dorește un drum cât mai lung în care să fie însoțită de cât mai mulți cititori,” anunță organizatorii într-un comunicat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu