Bebeluș, intoxicat cu nitriți de la apa de fântână, transferat la Iași

FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay

Un bebeluș, hrănit cu lapte praf, a fost transferat de la Botoșani la Iași, după ce s-a intoxicat cu nitriți. Județele din Moldova, în topul celor cu cazuri de cianoză infantilă.

Un bebeluș de nici o lună a fost transferat, vineri, de la un spital din Botoșani la Spitalul pentru copii ”Sfânta Maria” din Iași, după ce starea acestuia s-a agravat în urma intoxicației cu nitriți, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Sfânta Maria” din Iași, dr. Cătălina Ionescu, a declarat că bebelușul ar fi fost hrănit cu lapte praf preparat cu apă din fântână.

”A fost transferat în cursul serii trecute de la spitalul din Botoșani, cu intoxicație cu nitriți în formă severă. Pacientul a fost internat în primă etapă la Secția de Terapie Intensivă, unde a primit antidotul pentru intoxicația cu nitriți. În cursul acestei zile a fost transferat la Secția de toxicologie. În acest moment, starea generală a pacientului este bună”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Intoxicația cu nitriți poate să fie fatală pentru bebeluși, iar specialiștii recomandă părinților care îți hrănesc bebelușii cu lapte praf să îl prepare doar cu apă dintr-o sursă sigură.

Ce este cianoza infantilă

Methemoglobinemia este o boală caracterizată de o creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină (metHb) care este o moleculă incapabilă să transporte oxigenul astfel încât sa asigure nevoile reale ale organismului. Aceasta este diagnosticată când procentul de methemoglobină depășește 1% din hemoglobina normală.

Methemoglobinemia acută infantilă, în termeni medicali, cianoza infantila sau ”boala albastră a nou născutului”, a fost recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică în zonele rurale din România încă începând cu anul 1955, dar a început să constituie o preocupare din punct de vedere a raportărilor și monitorizării doar începând cu anul 1984.

Ingestia de nitrați în apa de băut s-a considerat de mult timp a fi singura cauza a methemoglobinemiei acute infantile, potrivit unui raport al INSP.

Având în vedere gravitatea acestei boli în special la vârsta infantilă, a fost creat un modul specific, pentru înregistrarea și monitorizarea cazurilor în ReSanMed.

Pentru perioada 2012-2021, au fost raportate 495 de cazuri de cianoză infantilă, în 37 de județe din România. Din acestea, cele mai multe cazuri au fost raportate în Iași (92), Bacău (39) și Vaslui (35), acestea fiind județe care au raportat cazuri in toți cei 10 ani de raportare, potrivit sursei menționate.

Cianoza infantilă, simptome

Recunoașterea timpurie a simptomelor cianozei este esențială pentru a interveni în timp util și pentru a asigura bunăstarea sugarului dumneavoastră.

Cel mai vizibil indicator este o nuanță albăstruie care se poate manifesta în mod proeminent în jurul zonelor în care vasele de sânge sunt mai aproape de suprafața pielii, cum ar fi buzele, limba și extremitățile.

Această decolorare albăstruie este rezultatul unei oxigenări inadecvate a sângelui, semnalând o potențială deficiență de oxigen în organism, potrivit TopLineMd.

Citește și: Legătura importantă dintre vitamina D și astm. Dr. Mihai Craiu: Încurajați copilul să se joace afară, la soare, sau să utilizați vitamina D

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel