Bebeluș născut cu trei părinți genetici: două mame și un tată. Cum a fost posibil

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În Marea Britanie s-a născut primul copil cu trei părinți genetici: un tată, o mamă și o a doua... mamă. Iată cum a fost posibil.

 

În Marea Britanie, un copil s-a născut cu ADN de la trei persoane: cel al celor doi părinți biologici și o mică bucată de ADN mitocondrial de la un donator, care a fost folosit într-o tehnică inovatoare de reproducere asistată.

Din punct de vedere tehnic, este o procedură de fertilizare in vitro (FIV/FIV) cunoscută sub mai multe denumiri: Transfer Nuclear Spindle, Tratament de Donare Mitocondrială (MDT) sau Terapie de înlocuire mitocondrială(MRT).

Conceptul este întotdeauna același, adică înlocuirea ADN-ului mitocondrial al mamei cu cel al donatorului pentru a preveni copiii să dezvolte boli ereditare incurabile și potențial letale, declanșate tocmai de profilul genetic mutant al mitocondriilor mamei, potrivit Fanpage.


Tehnica a fost folosită pentru prima dată în Mexic, în 2016

În cazul din Mexix, mama era purtătoare a genelor responsabile de sindromul Leigh, ”boală neurologică progresivă care afectează sistemul nervos central și în special trunchiul cerebral și cerebelul”.

Copiii afectați dezvoltă diferite simptome – retard psihomotorie, vărsături recurente, epilepsie și alte tulburări – care se agravează rapid; moartea apare în primii ani de viață.

Datorită tehnicii de înlocuire mitocondrială, este astfel posibil să se conceapă un copil cu ADN-ul tatălui și ADN-ul nuclear al mamei, cu contribuția mică a ADN-ului mitocondrial al donatorului, pentru a preveni transferul majorității genelor dăunătoare.

O adevărată revoluție medicală

Mutațiile care afectează mitocondriile pot duce la patologii extrem de grave care afectează organele care consumă cele mai mari cantități de energie, precum inima, creierul și ficatul.

Aceste mutații sunt adesea incurabile și provoacă moartea la câțiva ani după naștere, cum ar fi sindromul Leigh menționat mai sus. Din acest motiv, a avea o tehnică inovatoare de fertilizare in vitro care să permită să se nască bebeluși sănătoși este o adevărată revoluție.

Cu toate acestea, cazurile cunoscute în literatura științifică sunt încă foarte puține și a trecut prea puțin timp de la primele nașteri, așa că pentru a avea certitudini privind eficacitatea și siguranța pe termen lung este necesar să se monitorizeze în continuare bebelușii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel