Acest lucru a fost descoperit de echipa de cercetare condusă de neurologul italian, Giulia Gennari, care a studiat capacitatea de a distinge cantitățile numerice în primele luni de viață.
Avem capacitatea de a distinge cantitățile numerice încă din primele luni de viață. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui nou studiu publicat în revista științifică Current Biology de către echipa de cercetare condusă de neuro-cercetător italian, Giulia Gennari, care a arătat că nou-născuții disting numerele deja la vârsta de 3 luni.
Analiza, care a examinat răspunsurile neuronale ale bebelușilor, a indicat de fapt că stimulii numerici, prezentați sub formă de sunete sau desene (4 sau 12 note muzicale, sau 4 sau 12 desene de animale mici), determină activarea unor grupuri neuronale specifice în funcție de la cantitate, scrie Fanpage.
În special, explică cercetătorul în rezumatul studiului, rezultatele au arătat apariția, în aproximativ 400 de milisecunde, a ”unei reprezentări numerice decodabile care separă secvențe auditive de 4, față de 12 sunete și se generalizează la matrice vizuale de 4, față de 12 imagini”.
Observațiile au determinat echipa să creadă că creierul nou-născuților conține ”un cod numeric” care există deasupra cunoștințelor sau o capacitate înnăscută de a distinge cantitățile.
”Am descoperit că încă de la vârsta de trei luni, bebelușii disting numerele. Au un adevărat al șaselea simț. Le recunosc într-un mod abstract. Puteți să le arătați 12 baloane sau să cântați 12 note muzicale. Le puteți testa în timp ce este treaz sau adormit. În creierul lor, același grup de neuroni se declanșează întotdeauna”, a declarat omul de știință, Giulia Gennari.
”Stimulii auditivi care au fost administrați în timpul somnului au adăugat un detaliu important descoperirii: neuronii numerelor sunt activați chiar dacă nu suntem conștienți”, a concluzionat Gennari.
Studiul acestui răspuns neuronal a fost posibil datorită contribuției a 26 de bebeluși timp de 13 săptămâni, aduși de părinții lor la prestigiosul laborator Neurospin al Universității Paris-Saclay, unde lucrează doi veterani ai neuroștiințelor: Lambertz și Stanislas Dehaene.
”Experimentele au fost destul de lungi și pentru a analiza activarea neuronilor a fost nevoie să punem căști pe capul copiilor pentru o electroencefalogramă cu 256 de electrozi”, a declarat Giulia Gennari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News