Bebelușii expuși la două limbi în uter percep vorbirea diferit după naștere, arată un studiu

Unsplash
Unsplash

S-a demonstrat că bebelușii care aud mai multe limbi vorbite cât timp încă mai sunt în pântecele mamei se vor dezvolta diferit față de cei expuși la o singură limbă vorbită.

Un studiu recent publicat în Frontiers in Human Neuroscience de Dr. Natàlia Gorina-Careta de la Universitatea din Barcelona a constatat că bebelușii expuși la două limbi în uter păreau a fi mai sensibili la o gamă mai largă de sunete de vorbire. Testarea a implicat 131 de nou-născuți din Catalonia, unde bilingvismul este la ordinea zilei. Oamenii de știință au comparat răspunsurile cerebrale ale nou-născuților expuși la medii de limbaj monolingv și bilingv folosind electrozi plasați pe frunte.

Viitori poligloți?

Rezultatele studiului amintit arată că bebelușii expuși la un mix de limbi în uter prezintă o sensibilitate sporită la diferite tonuri și sunete de vocale, comparativ cu cei expuși la o singură limbă. În contrast, bebelușii ale căror mame vorbesc o singură limbă au demonstrat o selectivitate mai mare față de limba specifică la care au fost expuși în timpul sarcinii.

Aceste descoperiri sugerează că expunerea prenatală la mai multe limbi poate influența percepția și procesarea sunetelor vorbirii la nou-născuți. Studiul subliniază importanța expunerii prenatale la limbi străine în modelarea capacității nou-născuților de a codifica sunetele vorbirii. Totuși, cercetătorii subliniază că experiențele postnatale joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea limbajului după naștere. Este necesară continuarea cercetărilor pentru a înțelege cum un mediu multilingv poate influența în continuare dobândirea limbajului în copilăria timpurie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel