Bei cafea decofeinizată? Află de ce medicii recomandă să o eviți

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drobotdean
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @drobotdean

A mânca nesănătos nu doar că ne afectează corpul în general, ci și creierul. "Obiceiurile zilnice joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului", afirmă neurocercetătorul Shaheen Lakhan.

Obezitatea este una dintre marile epidemii ale secolului XXI, cel puțin în țările dezvoltate. Conform ultimului raport al OMS, intitulat European Childhood Obesity Surveillance Initiative, prevalența excesului de greutate este de aproximativ 30% la copiii europeni cu vârste între șase și nouă ani. 

Pentru a combate această problemă de sănătate, este clar că trebuie să eliminăm sedentarismul și să creștem numărul orelor de exercițiu. Cealaltă parte a ecuației este alimentația. Trebuie să mâncăm mai sănătos și să evităm consumul de produse care știm că sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Dar a mânca nesănătos nu doar că ne afectează corpul în general, ci și creierul. "Obiceiurile zilnice joacă un rol important în sănătatea creierului, începând cu dieta", afirmă doctorul Shaheen Lakhan, neurolog și profesor la Academia Americană de Antropologie.

Într-un articol publicat în ediția nord-americană a Huffington Post, Lakhan menționează alimente și băuturi populare pe care specialiștii în sănătatea creierului, cum ar fi neurologii și neurocercetătorii, fac tot posibilul să le evite. Doctorul subliniază șase dintre acestea:

Băuturi răcoritoare care conțin zahăr

Sunt unul dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea cerebrală din cauza concentrației ridicate de zaharuri simple, care dăunează vaselor de sânge ce irigă creierul. 'În timp, creierul rămâne fără combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa, ceea ce provoacă demență prematură și accidente vasculare cerebrale. Pe termen scurt, zahărul provoacă, de asemenea, inflamație cerebrală, iritabilitate, stare proastă și tulburări de somn', afirmă Lakhan.

Nici sucurile light nu sunt mai bune. 'Chiar și versiunile light sau zero ale sucurilor au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl induc în eroare să consume mai multe calorii și să-și dorească zahăr adevărat', scrie neurocientificul.

2. Sursa foto... (cafea5_54365500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elena_elizarova

Cafea decofeinizată

Procesul de decofeinizare implică de obicei solvenți, iar aceste substanțe chimice 'sunt de obicei toxice pentru oameni', afirmă Sean Callan. Potrivit acestui neurocercetător, mulți dintre acești solvenți sunt asociați cu un risc crescut de cancer sau leziuni neurologice, mai ales în doze mari sau repetate. În plus, clorura de metilen (un solvent utilizat în procesul de decofeinizare) traversează placenta, 'ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să își expună fătul la acest solvent'.

Margarină

Margarina conține grăsimi trans. Acestea nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge, și nici pentru vasele de sânge din creier. Lakhan citează un studiu din revista Neurology, care a descoperit că adulții în vârstă cu cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsime trans) în sânge erau mai predispuși să dezvolte demență.

Cartofi prăjiți

Alimentele grase, precum cartofii prăjiți, pot afecta vasele de sânge care irigă creierul, cauzând deteriorare cognitivă. Neurologul Pedram Navab explică: 'Acestea reduc integritatea barierei hematoencefalice și provoacă leziuni neuronale în hipocamp, o parte esențială a creierului pentru învățare și memorie'.

3. Sursa foto... (bere-halba_14798400.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Drazen Zigic

Bere

Alcoolul, chiar și în cantități mici, este dăunător pentru organismul nostru. Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără nicio valoare nutrițională. 'Alcoolul este o neurotoxină care poate afecta atât sistemul nervos central, cât și cel periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate', afirmă neurologul Byran Ho.

Pudră proteică

Multe dintre ele sunt pline de îndulcitori artificiali. 'Acești aditivi sunt motivul pentru care am rezerve față de proteinele din pudră, deoarece provoacă dezechilibre în microbiomul gastrointestinal', afirmă neurocercetătoarea Friederike Fabritius. Un microbiom intern sănătos și robust este foarte important pentru o bună sănătate cerebrală, 'deoarece majoritatea neurotransmițătorilor noștri sunt produși în intestin', potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel