O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a confirmat că balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite.
Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmit Reuters şi dpa.
'Ceea ce pot spune este că acest balon este al Chinei, nu al Statelor Unite', a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning într-un briefing de presă regulat.
Ea a răspuns întrebării dacă Beijingul a cerut Statelor Unite să restituie rămăşiţele balonului de supraveghere suspect doborât după ce a trecut pe deasupra unor situri militare sensibile şi silozuri cu rachete nucleare.
Balonul 'nu constituia nicio ameninţare pentru nicio persoană sau pentru securitatea naţională a Statelor Unite', a afirmat ea.
SUA ar trebui să trateze astfel de incidente 'într-un mod calm şi profesionist', fără a folosi forţa, însă au decis altfel, ceea ce a fost o 'reacţie exagerată clară', a mai spus purtătoarea de cuvânt chineză.
Guvernul de la Beijing va apăra interesele legitime şi drepturile Chinei, a subliniat Mao Ning, fără a da detalii.
Statele Unite recuperează acum rămăşiţele balonului din Oceanul Atlantic, în largul Carolinei de Sud, pentru a obţine mai multe informaţii despre misiune de la echipamentul de la bord.
Directorul de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, răspunzând unei întrebări la Washington, a spus că nu ştie despre intenţii sau planuri de restituire a balonului.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a reiterat argumentul Chinei conform căruia a fost vorba despre un balon de uz civil care a fost deviat de la traiectorie din motive de 'forţă majoră' şi a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA.
Ea nu a dorit să comenteze suplimentar cu privire la celălalt balon observat deasupra Costa Ricăi şi semnalat luni de Ministerul de Externe al acestei ţări.
Anterior, ministerul a citat ambasada Chinei la San Jose, care a declarat că regretă incidentul şi că scopul aparatului era exclusiv ştiinţific, în principal meteorologic.
Ambasada a mai spus că balonul nu era o ameninţare pentru nicio ţară şi că a ajuns deasupra Costa Ricăi din greşeală, din cauza condiţiilor meteo şi a capacităţii reduse de autodirecţionare, a indicat ministerul într-un comunicat.
Iniţial nu a fost clar dacă balonul a fost acelaşi cu cel observat vineri deasupra Columbiei, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News