Ministerul Apărării din Republica Populară Chineză a criticat vizita în Taiwan a unor membri din Congresul Statelor Unite ale Americii.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a criticat vineri vizita întreprinsă în Taiwan de câţiva membri ai Congresului SUA, calificând-o drept o provocare deliberată care încalcă grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune China-SUA, transmite Xinhua.
Este extrem de ipocrit şi nedemn de încredere din partea SUA să se angajeze să nu susţină "independenţa Taiwanului", pe de o parte, şi să trimită un semnal foarte greşit forţelor secesioniste, pe de altă parte, a declarat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing.
China se opune ferm acestui fapt şi a comunicat acest lucru părţii americane, a menţionat Wu.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că forţele armate chineze au efectuat o misiune combinată de patrulare şi au desfăşurat exerciţii de antrenament în apele şi spaţiul aerian din jurul insulei Taiwan şi a asigurat că armata chineză este complet pregătită de luptă şi va lua toate măsurile necesare pentru a înfrânge cu hotărâre interferenţa forţelor externe şi a dejuca tentativele secesioniste vizând "independenţa Taiwanului", scrie Agerpres.
China a început să trimită cele mai avansate avioane de luptă ale sale, J-20, în Mările Chinei de Est și de Sud, a informat presa de stat chineză.
Desfăşurarea este menită să „protejeze mai bine securitatea spaţiului aerian şi interesele maritime ale Chinei”, a informat miercuri tabloidul de stat Global Times, citând experţi militari.
Ren Yukun, un purtător de cuvânt al producătorului de stat al J-20, a adăugat că este o „rutină de antrenament” ca J-20 să înceapă să efectueze patrule, mai ales că este echipat cu motoare chinezești, potrivit Global Times.
Anunțul vine la doar câteva săptămâni după ce generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forțelor aeriene americane din Pacific, a declarat că mai multe avioane F-35 americane și J-20 chinezești s-au apropiat în Marea Chinei de Est.
Experții spun că desfășurarea avioanelor J-20 arată două lucruri: creșterea încrederii Chinei în abilitățile sale militare și avertismentul său către alte țări cu privire la mizele în disputa teritorială.
Cu aproximativ 200 de avioane J-20 în serviciu, Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) „au acum în serviciu obișnuit o flotă de luptători stealth avansați la fel de buni ca americanii, care rămân reperul”, a spus Peter Layton, un oaspete la la Institutul Griffith Asia din Australia. El a adăugat că mesajul Chinei către lume este: „Orice aeronavă militară străină care intră în spațiul aerian revendicat al Chinei din Marea Chinei de Est și de Sud poate fi acum interceptată de J-20”, conform CNN (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci