Preşedintele chinez Xi Jinping i-a scris liderului nord-coreean Kim Jong Un şi i-a propus să coopereze pentru 'a accelera pacea' în lume, a anunţat sâmbătă agenţia de presă nord-coreeană oficială KNCA, citată de AFP.
Scrisoarea survine în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană, după o serie record de teste cu rachete ale Phenianului şi în contextul în care Coreea de Sud, SUA şi Japonia şi-au consolidat cooperarea militară.
Phenianul a lansat la 18 noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul Japoniei, iar Kim Jong Un a ameninţat SUA cu o ripostă nucleară dacă ţara sa este atacată.
'Lumea, epocă şi istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent', a subliniat Xi în răspunsul său la o scrisoare a lui Kim, care l-a felicitat pentru realegerea istorică la conducea Partidului Comunist Chinez şi a ţării în octombrie.
'În faţa acestei noi situaţii, sunt pregătit, alături de dvs., să contribui pozitiv (...) la accelerarea păcii, stabilităţii, dezvoltării şi prosperităţii regiuni şi restului lumii', a adăugat el.
China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreii de Nord, care este supusă unor sancţiuni dure ale ONU din cauza programelor sale nuclear şi de armament.
La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc luni, China şi Rusia au refuzat să se alăture celor 14 ţări, printre care SUA, India, Franţa şi Marea Britanie, care au condamnat testul cu ICBM al Phenianului la 18 noiembrie.
În mai, Beijingul şi Moscova s-au exprimat prin veto împotriva unui proiect de rezoluţie prezentat de Washington pentru a înăspri sancţiunile împotriva Coreii de Nord.
În cadrul unei întrevederi pe care au avut-o săptămâna trecută la summitul G20 de la Bali, preşedintele american Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping să transmită 'clar' Coreii de Nord să nu efectueze un nou test nuclear, aşa cum Seulul şi Washingtonul suspectează Phenianul că ar dori să facă, notează Agerpres.
În timpul unui eveniment online al Institutului Hudson, gazda Rebeccah L. Heinrichs a întrebat de ce China a avut brusc o erupție strategică pe mai multe fronturi și și-a accelerat agresiunea împotriva Taiwanului. John Hemmings, director senior la Forumul Pacific din Hawaii, a precizat că Beijingul nu mai urmărește vechea sa doctrină și, în schimb, Xi afirmă că „lumea trece prin schimbări profunde nevăzute într-un secol” și că Republica Populară Chineză se află într-o perioadă de oportunitate strategică importantă.
Hemmings a spus că Xi are o „cronologie foarte deliberată” pentru a anexa Taiwanul „prin forță sau prin diplomație”. El a subliniat apoi că Xi este „destul de pregătit, destul de dispus și pare să se pregătească și mai mult să o facă prin forță”.
Analistul de securitate a susținut apoi că Occidentul nu a luat în serios posibilitatea unei invazii chineze a Taiwanului până la invazia rusă a Ucrainei. Prin urmare, el a avertizat că, în consecință, Occidentul nu este pregătit pentru consecințele militare ale unui atac al Armatei Populare de Eliberare (PLA) asupra Taiwanului.
Acesta a spus că având în vedere că lucrează în Hawaii, el este în strânsă legătură cu Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite și cu misiunile subordonate, cum ar fi Forțele Statelor Unite ale Americii din Japonia (USFJ) și simte o „preocupare foarte puternică în rândul miltiarilor” cu privire la poziția SUA, care se pregătește pentru un asalt chinez asupra Taiwanului, conform Taiwan News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci