China i-a sancționat pe giganții americani Lockheed Martin și Raytheon pentru vânzarea de armament în Taiwan, insula autoguvernată revendicată de Beijing ca parte a teritoriului național.
China a impus sancțiuni asupra a doi producători americani pentru vânzările de arme către Taiwan, la o zi după ce Beijingul s-a angajat să ia ”contramăsuri” ca răspuns la cazul presupusului balon de supraveghere chinez care a intrat în spațiul aerian american și a fost doborât de forțele americane la începutul acestei luni, raportează CNN.
Lockheed (LMT) Martin Corporation și Raytheon (RTN) Missiles & Defense, o subsidiară a Raytheon (RTN) Technologies Corp, vor fi adăugate pe lista de sancțiuni a Chinei, a anunțat joi Ministerul Comerțului într-un comunicat. Le este interzis să importe, să exporte și să investească în China.
Lockheed produce avionul de vânătoare F-22 Raptor, modelul care a fost responsabil pentru doborârea balonului chinezesc în largul coastei Carolinei de Sud pe 4 februarie. Raytheon produce racheta AIM-9X Sidewinder, care a fost folosită în misiune.
China a insistat că sancțiunile nu au fost legate de ”incidentul cu un dirijabil fără pilot”. Ministerul Comerțului a emis o declarație vineri dimineață în care a spus că măsurile fac parte din ”acțiunea normală de aplicare a legii” pentru vânzările de arme de către cele două entități către Taiwan, care ”a subminat grav” securitatea națională și integritatea teritorială a Chinei.
Sancțiunile au venit la doar câteva zile după ce Departamentul de Comerț al SUA a restricționat șase companii chineze despre care spunea că sunt legate de programul aerospațial al armatei chineze să obțină tehnologie americană fără autorizație guvernamentală.
Atât Lockheed Martin, cât și Raytheon Missiles & Defense sunt, de asemenea, supuse unor amenzi ”de două ori mai mari decât vânzările lor de arme către Taiwan, începând din septembrie 2020, iar directorilor lor seniori li se va interzice să intre și să lucreze în China.
Tensiunea politică a crescut între Statele Unite și China din cauza balonului suspect, despre care Beijingul susține că a fost un avion civil de cercetare scăpat de sub control.
Washingtonul a acuzat însă China că aceasta dezvoltă un program internaţional de supraveghere aeriană. Beijingul a negat aceste afirmații și, la rândul său, săptămâna aceasta a acuzat Statele Unite că au manevrat ”ilegal” baloane la mare altitudine în spațiul său aerian ,de peste 10 ori de la începutul anului 2022, inclusiv peste regiunile sale de vest Xinjiang și Tibet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News