Beijingul „urmăreşte îndeaproape“ şi cenzurează evenimentele din Egipt

proteste in egipt
proteste in egipt

China a declarat luni că urmăreşte îndeaproape evenimentele din Egipt, dar, pe de altă parte, continuă să cenzureze informaţiile asupra manifestaţiilor antiguvernamentale, care durează de aproape o săptămână şi în care au fos ucise 125 de persoane, iar alte câteva mii au fost rănite, relatează AFP.

„China urmăreaşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Egipt“, a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hong Lei, informează Mediafax. „Egiptul este o ţară-prietenă a Chinei şi sperăm că stabilitatea socială şi ordinea publică vor fi restaurate imediat ce este posibil în Egipt“, a adăugat ministrul chinez.

Cuvântul „Egipt“ rămânea, luni, cenzurat pe mai multe site-uri de microblogging în China, unde Partidul Comunist, aflat la putere, care reprimă apelurile la reforme politice şi revendicările democratice şi se teme de tulburarea ordinii publice, se poate teme de un efect de contagiune. Cenzura este foarte activă în China, pentru a împiedica orice critică la adresa Guvernului sau menţionaea problemei drepturilor omului. Accesul pe Internet la site-urile sensibile din punct de vedere politic este interzis. Beijingul controlează îndeaproape comunitatea de aproximativ 450 de milioane de utilizatori chinezi de Internet, pentru a evita ca dizidenţa să se orgenizeze sau să se poată inspira din străinătate.

Autorităţile chineze din domeniul turismului au suspendat călătoriile organizate în ţara faraonilor, iar Beijingul le-a cerut în mod oficial chinezilor să nu plece în Egipt. Potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe, peste 300 de turişti chinezi aşteptau duminică să poată părăsi ţara, pe aeroportul din Cairo, în contextul în care companiile au anulat zborurile, iar alţi o sută de chinezi erau blocaţi în gări. Mii de egipteni au sfidat, duminică, regimul de interdicţie a circulaţiei, în timp ce armata este mobilizată pe străzi. Mişcarea contra regimului preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, este inspirată de revolta tunisiană care l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Citeşte şi:

Hosni Mubarak cere Guvernului să promoveze democraţia şi să restabilească încrederea în economie

Mohammed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace: Egiptul este la începutul unei noi ere

Ambasada României la Cairo îşi desfăşoară activitatea normal. Niciun român nu a fost afectat de evenimentele din Egipt

Protestatarii au preluat controlul asupra centrului capitalei egiptene Cairo

Al Jazeera, interzis în Egipt (AFP)

Cel puţin 100 de morţi în urma protestelor din Egipt. Peste 1000 de deţinuţi au evadat

Guvernul egiptean şi-a dat demisia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel