Belarus își întărește granița cu Ucraina: Avioane și trupe mobilizate în contextul tensiunilor regionale

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Belarus a anunțat desfășurarea de avioane, forțe de apărare aeriană și trupe la granița cu Ucraina, la o zi după ce președintele Lukașenko a declarat că a mobilizat aproape o treime din armata țării în regiune.

Belarus a anunţat luni că a trimis avioane, forţe de apărare aeriană şi arme la graniţa sa cu Ucraina, la o zi după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că a desfăşurat aproape o treime din forţele armate ale ţării în regiune, relatează Reuters.

"Grupul (de apărare) a crescut semnificativ, iar în acest moment se află la datorie la graniţele de sud ale ţării noastre", a declarat comandantul Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare Aeriană din Belarus, general-maiorul Andrei Lukianovici, pentru postul public CTV.

Aviaţia, rachete antiaeriene şi trupe radiotehnice au fost dislocate la graniţă, a spus Lukianovici, conform unei transcrieri furnizate pe site-ul CTV.

La câteva zile după incursiunea surpriză a Ucrainei pe teritoriul Rusiei, Lukaşenko - aliat al preşedintelui Vladimir Putin - a acuzat Kievul de politici agresive şi că a trimis peste 120.000 de soldaţi la graniţa cu Belarus.

Ucraina a declarat că nu a observat o înmulţire a trupelor belaruse la graniţă şi a numit declaraţiile lui Lukaşenko o "retorică" menită să-l mulţumească pe Putin, care a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru a-şi începe invazia în Ucraina în februarie 2022.

Moscova numeşte războiul din Ucraina o "operaţiune militară specială". Kievul şi aliaţii săi spun că este vorba despre o încercare imperialistă neprovocată de ocupare de teritorii, care a provocat mii de morţi şi a strămutat milioane de ucraineni, transformând oraşe în ruine.

Lukianovici a declarat pentru CTV că Belarus se aşteaptă, de asemenea, la mai multe livrări de avioane militare de la Moscova în acest an şi că Minsk depune eforturi pentru a-şi consolida sistemele anti-dronă, potrivit Agerpres.

Lukașenko, apel la pace

Președintele Belarusului și aliat apropiat al lui Putin, Aleksandr Lukașenko, a făcut un apel la pace între Rusia și Ucraina, pe măsură ce incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia continuă pentru a treia săptămână.

Apelul său, transmis de mass-media de stat din Belarus și publicat parțial pe site-ul său, va fi prezentat duminică pe canalul de stat rus Rossia 1. Referindu-se la conflictul care durează de doi ani și jumătate, declanșat de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și care a provocat sute de mii de victime, Lukașenko a declarat: „Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestui conflict", potrivit Politico.

El a adăugat: „Nici ucrainenii, nici rușii, nici belarușii nu au nevoie de acest război. Cei din Vest sunt cei care profită de conflict. Nu pot dezvălui toate detaliile, deoarece sunt strict confidențiale. Dar uneori, persoane de rang înalt vorbesc deschis, spunând: 'Lăsați-i să se lupte – ucrainenii, rușii – lăsați-i pe toți să piară în acest conflict.'"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel