Belarușii merg la vot, dar cât de libere sunt alegerile? Nu există opoziție pe buletinul de vot, doar patru partide care îl susțin pe Lukașenko

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află mai multe detalii despre alegerile care urmează să aibă loc în Belarus.

Duminică, belarușii se vor prezenta la urne pentru prima dată în ultimii ani pentru alegeri parlamentare. Pe buletinul de vot: patru partide care susțin cu vehemență regimul dictatorului de lungă durată Alexander Lukașenko.

Belaya Rus, Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat din Belarus și Partidul Republican al Muncii și Justiției se conformează formal în cadrul unor alegeri evident lipsite de concurență, după ce Lukashenko a interzis sau dizolvat toate celelalte partide în urma protestelor ample împotriva alegerilor prezidențiale simulacre din 2020.

Candidații de duminică nu participă la nicio dezbatere, citind în schimb programele lor identice la televiziunea de stat. ”Dacă cineva consideră că alegerile noastre sunt plictisitoare... există circ, teatru, săli de concert”, a declarat Igor Karpenko, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, în timpul unei emisiuni.

Nu vor exista observatori independenți din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care să monitorizeze alegerile, regimul lui Lukașenko permițând doar celor din partidele pro-guvernamentale să supravegheze secțiile de votare. Fotografierea buletinelor de vot, o tactică folosită anterior de activiști pentru a contesta rezultatele oficiale ale alegerilor, este, de asemenea, interzisă.

La începutul acestei săptămâni, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a denunțat într-o declarație ”încălcarea continuă și fără sens a drepturilor omului și nivelul fără precedent al represiunii înaintea viitoarelor alegeri” din Belarus, promițând că cei responsabili vor fi trași la răspundere.

”Nu este deosebit de important cum vor vota oamenii sau dacă vor vota. Este suficient ca unii oameni să vină la secțiile de votare”, a declarat Pavel Sapelka, un activist belarus aflat în exil, care lucrează la campania ”Apărătorii drepturilor omului pentru alegeri libere”.

Opoziția face apel la boicot

Scrutinul de duminică marchează primele alegeri de la controversatul scrutin prezidențial din 2020, care a declanșat proteste în masă. Este puțin probabil ca acest scrutin să aibă același efect, cu ajutorul președintelui rus Vladimir Putin, Lukașenko a forțat în exil, a întemnițat sau a ucis marea majoritate a opoziției belaruse, conform POLITICO.

Liderul opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, aflată în exil, care este considerată în general câștigătoarea legitimă a alegerilor prezidențiale din 2020, a respins votul de duminică ca fiind o non-alegere și o înșelătorie și îi îndeamnă pe susținătorii săi să îl boicoteze.

Chiar și acest mic act de sfidare nu este lipsit de riscuri.

”Circulă informații potrivit cărora vor fi întocmite liste cu cei care nu au participat la vot. Oamenii riscă să își piardă locurile de muncă”, a declarat Uladzimir Astapenka, șeful Misiunii Belarusului Democratic la Bruxelles și un apropiat al liderului opoziției belaruse.

Mișcarea de opoziție organizează propriile alegeri alternative în luna mai, în cadrul așa-numitului Consiliu de Coordonare, un organism reprezentativ unificat al poporului belarus.

”Încercăm să creăm o alternativă la autoritățile ilegitime ale lui Lukașenko. Consiliul de Coordonare va fi ales de către belaruși pentru a vorbi în numele belarușilor și pentru a le apăra interesele naționale”, a declarat Astapenka.

Detaliile exacte ale acestui scrutin alternativ sunt încă în discuție, a declarat Astapenka, adăugând că unele partide de opoziție din exil s-au retras din această inițiativă de teama unor represalii împotriva rudelor lor rămase în Belarus.

Regimul lui Lukașenko

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică ar putea fi predeterminate în favoarea lui Lukașenko, dar dictatorul ar putea să nu fie la fel de etern ca cel pe care îl numește ”fratele său mai mare”, Putin.

În urma alegerilor parlamentare din weekend, la sfârșitul lunii aprilie va fi formată Adunarea Populară din Belarus, formată din 1.200 de delegați, inclusiv membri ai Parlamentului, ai consiliilor locale, oficiali, activiști pro-guvernamentali și alții.

Împuternicită de reformele constituționale din 2022 ale lui Lukashenko, această instituție poate redacta legislație, numi membri ai comisiei electorale și chiar declara legea marțială, un privilegiu anterior rezervat președintelui. Adunarea poate iniția, de asemenea, procedurile de destituire împotriva președintelui.

Lukashenko a anunțat prima dată reforma constituțională după o întâlnire cu Putin la Soci în 2020. De atunci, Putin a lăudat ideea de mai multe ori.

Dar nu vă așteptați ca Lukashenko, poreclit ”ultimul dictator al Europei”, să primească ceea ce merită.

În timp ce bărbatul de 69 de ani a sugerat în repetate rânduri că ar putea renunța la președinție, el a pus, de asemenea, în aplicare un plan de succesiune/ieșire din închisoare, asigurându-se că președintele Belarusului devine automat membru al Adunării după ce se retrage. În ianuarie, Lukashenko a semnat o lege care-i garantează imunitate, protecție pe viață și proprietate furnizată de stat în cazul demisiei sale din funcția de președinte.

O mutare de la biroul prezidențial la Adunarea Populară din Belarus ar reflecta tranzițiile de putere văzute în Turkmenistan cu Gurbanguly Berdimuhamedow sau în Kazahstan cu Nursultan Nazarbayev.

Cui ar putea Lukashenko să-i pregătească tronul

Natalya Kochanova, o aliată fermă a actualului președinte și șef al camerei superioare a Parlamentului, este văzută ca o posibilă succesoare, Lukashenko a numit-o ”aproape un președinte gata pregătit”.

”Kochanova este cea mai proeminentă figură în câmpul propagandei belaruse, călătorește intens în țară, ține întâlniri cu diferite colective de muncă timp de până la 15 ore”, a spus Dmitry Bolkunets, un analist politic belarus independent.

Și în mod crucial, Kochanova este în relații bune cu Putin: în aprilie 2022, președintele rus i-a acordat Ordinul Prieteniei ”pentru contribuția sa remarcabilă la consolidarea prieteniei, cooperării și înțelegerii reciproce” între Minsk și Moscova. Acesta este un rar onor pentru un politician belarus, conform lui Bolkunets, și o bună indicație a succesorului preferat al lui Putin pentru Lukashenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel