Belarusul începe să primească arme nucleare rusești, de trei ori mai puternice decât cele de la Hiroshima și Nagasaki, se laudă Lukașenko

SUA și China, discuții cruciale despre controlul armelor nucleare. Anunțul făcut de Beijing / Foto: Pixabay, de Geralt
SUA și China, discuții cruciale despre controlul armelor nucleare. Anunțul făcut de Beijing / Foto: Pixabay, de Geralt

Alexandru Lukașenko, președintele din Belarus, a declarat că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, unele dintre ele fiind de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Hiroshima și Nagasaki în 1945.

 

Este prima desfășurare a Moscovei de astfel de focoase - arme nucleare mai puțin puternice cu rază mai scurtă de acțiune, care ar putea fi potențial utilizate pe câmpul de luptă - în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a spus Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossiya-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri de stat Belta.

„Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki”, a spus el, vorbind pe un drum dintr-o poiană cu vehicule militare parcate în apropiere și un depozit militar vizibil în fundal.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfășoare în Belarus după ce vor fi pregătite instalații speciale de depozitare pentru a le găzdui.

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, subliniind desfășurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de țări europene de-a lungul a mai multor decenii.

Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au spus că nu au intenția de a-și modifica propria poziție cu privire la armele nucleare strategice și nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Decizia luată de Kremlin este, totuși, urmărită îndeaproape de Statele Unite și aliații săi, precum și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat pentru televiziunea de stat rusă în interviul difuzat marți seara că țara sa avea numeroase depozite nucleare rămase din epoca sovietică și a restaurat cinci sau șase dintre ele.

El a minimizat ideea că controlul rusesc asupra armelor este un impediment pentru utilizarea lor rapidă dacă Minsk-ul considera că o astfel de mișcare este necesară, spunând că el și Putin ar putea discuta telefonic „în orice moment”.

Marți mai devreme, el a spus separat că armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului „în câteva zile” și că țara are facilități pentru a găzdui și rachete cu rază mai lungă de acțiune, dacă va fi vreodată nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel