În perioada 30 august-4 septembrie, proiectul „Belcanto la Curtea Domnească”reunește la Târgoviște și în împrejurimi interpreți de rang internațional și tineri muzicieni selectați din toată țara, în cadrul unui eveniment menit să contribuie la dezvoltarea profesională a noii generații de artiști lirici și la promovarea spațiilor emblematice din județul Dâmbovița. Proiectul cuprinde un concurs de interpretare vocală, un masterclass, o serie de concerte și o conferință-spectacol.
Juriul este format din personalități culturale prestigioase, precum soprana Iulia Isaev – Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Catedrei de Canto a Facultății de Interpretare Muzicală – UNMB și solistă a Operei Naționale București, baritonul Lucian Petrean – solist al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga – directorul Operei Naționale București și respectiv managerul cultural Sebastian Gheorghiu. Președinte al juriului - tenorul Florin Georgescu, director al Centrului Județean de Cultură din Târgoviște.
În urma primei etape de concurs, desfășurată online, s-au calificat mai departe 24 de tineri muzicieni. Valoarea totală a premiilor este de 10.000 lei, la care se adaugă burse de studiu la Academia de vară ICon Arts Transilvania – ediția din 2023, invitații de a concerta în stagiunile Oportunități la Tine Acasă” organizate la nivel național de Asociația UCIMR cât și invitații de a concerta în evenimentele Sibiu Opera Festival – ediția din 2023, din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu.
La manifestările „Belcanto la Curtea Domnească” vor mai participa baritonul Florin Estefan - directorul Operei Naționale Cluj și Lector Universitar Dr. în cadrulAcademiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Ansamblul PlaCello format dinviolonceliștii Ella Bokor și Răzvan Suma, soliștii ONB Veronica Anușca – soprană și Liviu Indricău – tenor, pianistul Alexandru Burcă dar și invitați surpriză.
Alături de iubitorii muzicii de operă, calendarul evenimentelor se adresează șicopiilor, prin ateliere creative gratuite organizate la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Aici vor învăța să confecționeze mici instrumente de percuție și vor alfa informații interesante despre muzică și ritm, având chiar ocazia de a juca într-un mic spectacol.
Proiectul se desfășoară în spații emblematice de pe teritoriul județului Dâmbovița, menite să îmbogățească experiența de vizitare și să aducă un plus în oferta culturală a finalului de vară. Centrul Vechi din Târgoviște, Ansamblul Curtea Domnească din Târgoviște, Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi vor fi puse în valoare prin prezența artiștilor ce vor interpreta fragmente din cele mai frumoase și spectaculoase opere.
1 septembrie, Centrul Vechi din Târgoviște,
ora 19.00
Concert Opera Sunset cu baritonul Lucian Petrean, soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău. La pian: Alexandru Burcă
3 septembrie, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi,
ora 12.00
Recital al Ansamblului PlaCello
3 septembrie, Curtea Domnească,
ora 19.00
Round Table. Conferință-spectacol cu tenorul Florin Georgescu și invitații săi. Live pe EnjoyTV.Ro
4 septembrie, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița,
orele 10.00 – 12.00
Ateliere creative pentru copii
4 septembrie, Curtea Domnească Târgoviște,
orele 19.00
Gala Laureaților și Concert Extraordinar.
Interpretează baritonul Lucian Petrean, tenorul Florin Georgescu, Orchestra Simfonică ”Muntenia”, dirijor Daniel Jinga.
Desfășurătorul complet poate fi consultat pe pagina de Facebook a UCIMR.
„Belcanto la Curtea Domnească” este un proiect cofinanțat de AFCN –Administrația Fondului Cultural Național, fiind organizat de Asociația UCIMR –Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în colaborare cuCentrul Județean de Cultură Dâmbovița și Consiliul Județean Dâmbovița.
Parteneri: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Filarmonica de Stat Sibiu, Academia & Festivalul ICon Arts Transilvania.
Personalitate a operei aclamată pe cele mai mari scene din Europa, Teatrul Academic de Stat Balșoi din Moscova, Novosibirsk Opera din Siberia, Israeli Opera, Los Angeles Opera, Detroit Opera House ori Teatrul Michigan, tenorul Florin Georgescu a fost „vocea de aur” a anilor ‘80-‘90, cu un parcurs artistic impresionant. Fost metalurgist în Combinatul de Oțel Târgoviște, a intrat în lumea muzicii în 1979, în urma unei audiții pentru un post în corul Operei bucureștene.
Anul următor a fost admis la Conservator și încă din perioada studiilor a câștigat premiul întâi la un concurs de canto la Budapesta, fiind apoi invitat să cânte pe scene din Iugoslavia, URSS și din alte țări. În anul 1983 a debutat la Opera Română în rolul Ducelui de Mantova din „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, după absolvire fiind repartizat la Opera din București unde spectacolele sale se desfășurau cu sălile arhipline și cu „casa închisă”. I-a avut colegi de scenă pe alți titani ai muzicii românești: Nicolae Herlea, Silvia Voinea, Elena Cernei, Eugenia Moldoveanu, Nicolae Florei, David Ohanesian, Pompei Hărășteanu și mulți alții, iar după Revoluția din 1989, printr-un contract de 3 ani în SUA, a cântat pe scenele din Chicago, Los Angeles, Detroit, New York, împreună cu nume mari ale operei internaționale, printre care celebrul tenor Luciano Pavarotti.
După ce a cunoscut succesul și pe alte meleaguri (inclusiv în Israel, unde de asemenea a fost invitat în mai multe spectacole), dorul de țară l-a făcut să revină în România, stabilindu-se în Județul Dâmbovița, unde se împarte între casa sa de suflet de la Pietroșița și activitatea din cadrul Centrului Județean de Cultură pe care îl conduce din decembrie 2020.
Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică cu peste 10.000 membri la nivel național și o activitate de peste 27 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Activitatea noastră vizează atât promovarea tinerelor talente, cât și a muzicienilor de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.
În fiecare an, prin intermediul proiectelor noastre cca. 200 de tineri interpreți se bucură de colaborări periodice la nivel național; alți 150 de artiști consacrați sau la început de carieră sunt implicați în concerte și spectacole în țară și în străinătate; 8 spații neconvenționale sunt activate prin stagiuni muzicale creative și câștigă noi audiențe; zeci de organizații culturale, instituții și artiști independenți își derulează propriile proiecte cu sprijinul nostru; 3 festivaluri se desfășoară la nivel internațional; peste 140 de concerte sunt organizate în toată țara și în străinătate; cel puțin 10 lucrări noi de muzică cultă sunt compuse prin comenzile pe care le lansăm periodic; peste 1.000.000 de persoane în format fizic și online află mai multe despre muzică, artiști și spații de patrimoniu; peste 500 de copii din medii diferite își dezvoltă creativitatea în cadrul atelierelor noastre; peste 1.000.000 de lei sunt investiți în proiecte culturale și generează locuri de muncă, creștere profesională pentru artiști și experiențe memorabile pentru public.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu