Autorităţile din Belgia au retras de la vânzare 10 sortimente de îngheţată cu vanilie Haagen-Dazs după ce au descoperit prezenţa unui compus cancerigen în unul dintre loturile testate cu ocazia unui control, a anunţat joi Agenţia federală pentru siguranţă alimentară (AFSCA), relatează AFP.
Producătorul acestui brand celebru de îngheţată, grupul american General Mills, a constatat în timpul unui control de rutină prezenţa unor urme de 2-cloretanol (2CE), care este un indicator al prezenţei oxidului de etilenă într-un lot de produse Haagen-Dazs, a precizat AFSCA într-un comunicat. Oxidul de etilenă (ETO) este un pesticid cancerigen interzis în Europa.
Furnizorul de vanilie a fost identificat drept cauză a acestei probleme, iar grupul General Mills a decis să retragă de la vânzare toate produsele preparate cu vanilia furnizată de acel producător, a explicat AFSCA.
Agenţia belgiană a publicat lista celor 10 produse vizate de măsura de retragere din toate magazinele din ţară, precum şi datele lor de expirare. 'Cerem consumatorilor care au cumpărat aceste produse să nu le consume şi să contacteze General Mills pentru a obţine rambursarea lor', a precizat AFSCA.
Cele 10 sortimente de îngheţată retrase de la vânzare au fost distribuite în Belgia şi Luxemburg prin magazinele Carrefour, Resuma, Colruyt, Delfood, Delhaize, Makro, Match, Cora, Bidfood, Ceges, Romeck, Mekabe şi AET, a precizat aceeaşi agenţie belgiană.
Grupul american General Mills a efectuat la începutul lunii iulie o retragere voluntară de la vânzare a patru loturi de îngheţată comercializate în Franţa sub brandul Haagen-Dazs după detectarea unor urme de ETO atribuite unui ingredient specific, extrasul de vanilie, furnizat de unul dintre furnizorii săi, notează Agerpres.
Mai multe tone de pește din Vietnam au fost retrase de pe piață, după ce s-a descoperit că erau contaminat cu un metal greu care poate produce boli grave.
Inspectorii ANPC au descoperit tone de pește din Vietnam cu o concentrație mai mare de Cadmiu decât valorile admise. Trebuie menționat că metalul respectiv atacă rinichii, la fel cum se întâmplă şi cu arsenicul, mercurul sau plumbul.
În acest context, au fost aplicat amenzi în valoare 35.000 de lei unor importatori şi distribuitori de peşte şi produse de pescuit din Bucureşti şi Ilfov, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor din intervalul 26 – 28 iulie.
„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.
În urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie, conform unui comunicat transmis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
De asemenea, autoritățile informează că operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.
Totodată, comisarii de la ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospeţime a peştelui şi a produselor de pescărie şi dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea. Vezi continuara aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News