Parlamentul belgian a aprobat tratatul de schimb de prizonieri cu Iranul iar criticii se tem că acordul va deschide calea pentru eliberarea în Iran a teroriștilor condamnați.
Parlamentarii belgieni au ratificat un tratat controversat cu Iranul care ar putea permite unui iranian condamnat pentru terorism în Belgia să fie trimis înapoi la Teheran.
Din cei 131 de parlamentari prezenți, 79 au votat pentru, în timp ce 41 au respins tratatul, iar 11 s-au abținut de la vot imediat după miezul nopții, în urma unei dezbateri târzii miercuri, potrivit Politico.
Criticii se tem că tratatul, care le-ar permite iranienilor condamnați în Belgia să-și ispășească pedeapsa în Iran și invers, va deschide calea pentru eliberarea lui Assadollah Assadi, un terorist condamnat în instanțele belgiene și condamnat la 20 de ani de închisoare într-un complot cu bombă care viza un miting al oponenților regimului iranian din Franța.
De asemenea, tratatul permite fiecărei părți să acorde amnistia și nu există nicio îndoială că Assadi, care a lucrat ca diplomat iranian, va fi eliberat rapid.
Între timp, Teheranul îl ține în închisoare din februarie pe lucrătorul umanitar belgian, Olivier Vandecasteele, folosindu-l ca pârghie pentru schimb de condamnați.
Tratatul a fost aprobat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului pe 6 iulie, ceea ce a condus la dezbateri aprinse între parlamentari, chiar și unii membri din coaliția de guvernământ criticând acordul.
Câțiva dintre parlamentarii belgieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la motivul pentru care tratatul a fost aprobat prin Parlament înainte de vacanța de vară și au spus că nu au putut consulta destui experți externi înainte de vot.
”Trebuia să fim capabili să ne exprimăm public rezervele și preocupările profunde și, în același timp, să ne facem datoria de parlamentari”, a declarat înaintea votului Samuel Cogolati, un deputat al Verzilor care face parte din coaliția de guvernare.
”Am încercat pe cât posibil să consolidăm, să oferim garanții pentru statul de drept, asigurând în același timp eliberarea compatriotului nostru belgian în Iran”.
Familia lui Olivier Vandecasteele a cerut autorităților belgiene să ia măsuri pentru a-l elibera și a salutat votul.
”Noi, ca familie, suntem mândri să vedem că unii politicieni iau decizia corectă de a elibera un om nevinovat în condiții oribile în închisoare”, a spus Olivier Van Steirtegem, care reprezintă familia.
”Nu este niciodată un comerț echitabil cu un terorist, dar nici nu este corect să ții un om nevinovat în închisoare”, a adăugat el.
Reacționând la vot, François De Smet, liderul partidului de opoziție Défi, a declarat că tratatul va crea un precedent care ”va avea repercusiuni teribile asupra reputației țării noastre și a siguranței cetățenilor noștri”.
”Belgia transmite mesajul că justiția sa este de vânzare”, a scris el pe Twitter.
Citește și:
Un diplomat iranian a fost predat de autoritățile din Germania celor din Belgia. Diplomatul este suspectat de implicare într-un atentat care urma să fie comis la o reuniune a opozanţilor regimului de la Teheran, la sfârşitul lunii iunie, în Franţa.
Assadollah Assadi, aflat la post la Viena şi arestat în Germania la scurt timp după dejucarea acestui plan de către justiţia belgiană, ”a fost predat autorităţilor din Belgia şi va compărea mâine (miercuri) în faţa judecătorului de instrucţie”, a declarat Wenke Roggen, o purtătoare de cuvânt a parchetului federal.
Autorităţile iraniene au anunţat că l-au convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Teheran pentru a protesta faţă de extrădarea de către Berlin în Belgia a unui diplomat iranian suspectat de implicare într-un proiect de atentat asupra unei adunări a opozanţilor iranieni la finalul lui iunie, în Franţa.
Teheranul a transmis ambasadorului că Iranul consideră că predarea lui Assadollah Assadi către justiţia belgiană a fost "provocată de un complot al duşmanilor Iranului şi al relaţiilor iraniano-europene" şi a făcut apel la eliberarea lui fără întârziere.
Assadollah Assadi, prezentat de opozanţii vizaţi ca fiind comanditarul atentatului, se afla la post la ambasada Iranului la Viena când a fost reţinut în Germania la începutul lui iulie, la puţin timp după dejucarea acestui proiect de către autorităţile belgiene.
Vizat de un mandat de arestare european, el a fost predat marţi de către Germania justiţiei din Belgia, care l-a trimis după gratii... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci