Belgia avertizează Europa: Putin va ataca Moldova sau statele baltice dacă va câștiga în Ucraina

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Pentru că are un istoric recent în a-și ataca vecinii, Belgia consideră că UE trebuie să accelereze producția militară.

După evenimentele din Ucraina, șeful armatei belgiene, Michel Hofman, a avertizat că următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Moldova și statele baltice.

Hofman a declarat pentru canalul de știri belgian VRT, în timp ce vizita soldații belgieni staționați în România, că Rusia "a demonstrat deja voința de a ataca un vecin". El a subliniat că limbajul președintelui rus Vladimir Putin este mereu ambiguu și că este perfect posibil să aibă și alte planuri ulterior, fie în sud, în Moldova, fie în statele baltice.

"Europa trebuie să se pregătească urgent și să transmită clar că poate să-și apere teritoriul și că va riposta dacă va fi necesar", a subliniat Hofman, care este șeful apărării forțelor armate belgiene.

Ucraina a reușit să respingă invazia în forță a lui Putin, începută în februarie 2022, însă nu există semne că această rezistență ar slăbi, chiar și în fața opoziției puternice din partea forțelor din Kiev.

"Rusia s-a orientat către o industrie de război", a adăugat Hofman. El a avertizat că, chiar dacă, în prezent, forțele Moscovei par să fie slăbite din cauza războiului în curs împotriva Ucrainei, această slăbiciune este doar temporară. Dacă Rusia va câștiga războiul, Hofman consideră că va reconstrui în cele din urmă mașinăria militară și forțele armate.

Moldova este vecină cu Ucraina, iar una dintre regiunile sale - Transnistria - este sprijinită de Kremlin. Această regiune funcționează ca un stat nerecunoscut încă de la căderea URSS, păstrându-și steagul cu ciocanul și securea din perioada sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.

În vestul Kremlinului, statele baltice sunt protejate de clauza de apărare comună a NATO. Un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mult mai amplu.

Zelenskiy mai vrea oameni pe front

Liderul ucrainean a spus într-o conferință de presă la Kiev că oficialii militari și guvernamentali de rang înalt urmau să discute "acest aspect foarte sensibil al mobilizării" și că parlamentul urma să-l ia în considerare.

Zelenskiy a menționat că realizarea unei mobilizări la o astfel de scară ar necesita finanțare suplimentară, potrivit Reuters.

Ce declarații a făcut președintele Volodimir Zelenski cu privire la activele rusești înghețate de UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce recent liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, ţară invadată de forţele ruse în mod nejustificat şi neprovocat în februarie 2022, transmite luni DPA, conform Agerpres.

Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar.

”Procesul de negociere nu va fi uşor, dar cel mai important este că am luat o decizie istorică: Ucraina va fi întotdeauna o parte a casei noastre europene comune”, a spus Zelenski duminică seară, în mesajul său cotidian adresat ucrainenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel