Balena a devenit faimoasă în Norvegia după ce hamul său a stârnit suspiciuni că ar fi spion rus.
Grupurile pentru drepturile animalelor au declarat că focul de armă a ucis o balenă Beluga care a devenit cunoscută în Norvegia, după ce hamul său neobișnuit a stârnit suspiciuni că animalul ar fi fost antrenat de Rusia ca spion.
Organizațiile Noah și One Whale au spus că au depus o plângere la poliția norvegiană, cerând deschiderea unei investigații penale.
Cunoscută sub numele de Hvaldimir, într-un joc de cuvinte pe termenul norvegian pentru balenă, „hval,” și numele primului președinte rus, Vladimir Putin, beluga albă a fost observată pentru prima dată în largul coastei din regiunea Finnmark, situată în nordul extrem al Norvegiei, în 2019.
Balena a fost găsită moartă sâmbătă într-o baie de pe coasta de sud-vest a Norvegiei.
Corpului său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului Veterinar Norvegian pentru efectuarea autopsiei.
Raportul este așteptat „în termen de trei săptămâni,” a spus un purtător de cuvânt al institutului.
Regina Crosby Haug, șefa organizației One Whale, care a spus că a văzut corpul lui Hvaldimir luni, a declarat pentru AFP: „Acesta avea multiple răni de glonț pe tot corpul său.”
One Whale a fost înființată pentru a urmări beluga, care devenise o celebritate în Norvegia.
„Leziunile de pe balenă sunt alarmante și de o natură care nu poate exclude un act criminal – este șocant,” a spus Siri Martinsen, directorul organizației Noah.
„Având în vedere suspiciunea unui act criminal, este esențial ca poliția să se implice rapid,” a adăugat ea.
O a treia organizație care a urmărit mișcările balenei, Marine Mind, a spus că a găsit corpul lui Hvaldimir plutind pe apă sâmbătă.
„Nu s-a putut stabili imediat cauza morții. Am observat semne, dar este prea devreme să spunem ce sunt acestea”, a declarat directorul Sebastian Strand pentru AFP.
El a spus că unele dintre semne sunt probabil cauzate de păsările marine, dar nu există o explicație pentru altele dintre acestea.
Având o vârstă estimată între 15 și 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânăr pentru o balenă beluga, care poate trăi între 40 și 60 de ani.
Când a fost găsit în 2019, biologii marini norvegieni au îndepărtat un ham artificial dotat cu un suport pentru o cameră de acțiune și cu cuvintele „Equipment St. Petersburg” imprimat în engleză pe catarame din plastic.
Oficialii norvegieni au spus că Hvaldimir ar fi putut evada dintr-o țarc și ar fi putut fi antrenat de marina rusă, având în vedere că era obișnuit cu oamenii.
Moscova nu a emis niciodată o reacție oficială la speculațiile conform cărora balena ar putea fi un „spion rus”, conform The Guardian.
CITEȘTE ȘI: Beluga-spion a Rusiei botezată după Vladimir Putin a fost găsită moartă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News